dinsdag 10 april 2018

'De regering helpt niet mee om de ontwateringsinfrastructuur in orde te maken'

(Bron foto: Nationaal Informatie  Instituut)
Oud-districtscommissaris Jiawan kritisch over gebrekkig optreden overheid


Verschillende ressorten zijn door de zware regenval van de afgelopen dagen getroffen, zo ook in het district Wanica. Volgens Rawin Jiawan, lid van de VHP en voormalig districtscommissaris, is een van de grootste oorzaken de nalatigheid van onderhoudswerkzaamheden door de overheid.

'De regering helpt niet mee om de ontwateringsinfrastructuur in orde te maken voor de burgers. De mensen lijden schade, wie gaat dit betalen voor de mensen? Er wordt niet getrokken aan de decentralisatiegedachte. Zij wordt niet uitgebuit door het districtscommissariaat waardoor het niet in eigen beheer dingen kan doen.'

'Elke keer dat een gebied onder water gaat, krijg je dat gewassen verloren gaan, vooral seizoengewassen. Dit is elke keer verlies voor de mensen die vaste lasten hebben.'

De kernen van de VHP hebben bij hem hun ontevredenheid geuit over ondergelopen gebieden. In 2011 is een complete inventarisatie gemaakt van alle waterwegen, maar er is de afgelopen tijd niet voortijdig op zaken ingespeeld om calamiteiten te voorkomen, stelt Jiawan.

Volgens districtscommissaris Sarwan Ramai van Wanica Zuid-West is het commissariaat samen met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) bezig een plan van aanpak te maken. Een deel van de kanalen valt volgens hem onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Alles moet gezamenlijk worden gedaan, waarbij de districtscommissaris de prioriteitsgebieden aangeeft. Er wordt al gewerkt, maar vanaf maandag worden er meerdere machines ingezet, aldus Ramai.

De oorzaak van het probleem is volgens hem niet dat het commissariaat niet was voorbereid. Er is volgens hem extreem veel neerslag geweest, maar ook wordt op sommige plekken zoveel grof vuil gedumpt in de kanalen, waardoor het probleem eigenlijk verergert.

'Het gebied is uitgestrekt, de middelen zijn wat beperkt, waardoor het moeilijk wordt. Er wordt een beroep gedaan op het volk om samen het probleem aan te pakken. Het moet niet alleen iets van de overheid zijn, iedereen moet een steentje bijdragen.'

Zijn collega Audrey Hankers van Wanica Noord-Oost beaamt, dat er samen met OWT&C en LVV gewerkt wordt aan het probleem. In haar bestuursgebied is begonnen met het ophalen van de kanalen in de Sumatraweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten