dinsdag 10 april 2018

Tweede Kamerlid André Bosman (VVD): 'Waarom Nederlands geld naar Curaçao voor aanpak Venezolaanse vluchtelingen?'

Nederland draagt 100.000 euro bij om de capaciteit van detentiecentra op het eiland te vergroten


De VVD wil dat het kabinet uitlegt waarom geld wordt vrijmaakt om Curaçao te helpen bij het vastzetten en terugsturen van Venezolaanse vluchtelingen. Minister Stef Bos (Buitenlandse Zaken) maakte vorige week tijdens zijn bezoek aan Curaçao bekend, dat Nederland 100.000 euro gaat bijdragen om de capaciteit van detentiecentra op het eiland te vergroten. 

Ook stuurt Nederland experts van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), zodat er sneller besloten kan worden wie ‘vluchteling’ is en wie wordt teruggestuurd.

Het Tweede Kamerlid André Bosman heeft maandag 9 april 2018 schriftelijke vragen (zie hieronder) gesteld aan minister Blok en staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). De VVD wil van het kabinet weten op welke manieren Nederland de ‘financiële en technische steun’ biedt aan Curaçao.

Ook vraagt Bosman of de Nederlandse regering de portemonnee trekt uit ‘vrijwillige aard’ of vanuit ‘verplichtingen’ op basis van het statuut van het Koninkrijk. In de afgelopen weken heeft het Nederlandse kabinet meerdere keren laten weten dat Curaçao en Aruba zelf verantwoordelijk zijn voor de opvang van de Venezolanen. Eerder zei staatssecretaris Knops, dat de eilanden er niet op hoeven te rekenen dat Nederland ‘voor alles de portemonnee gaat trekken’.


  
2018Z06589



Vragen van het lid Bosman (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de steun van Nederland ten behoeve van detentie en uitzetting van ongedocumenteerden op Curaçao (ingezonden 10 april 2018)



1

Bent u bekend met het bericht 'Blok: 100.000 euro voor detentie ongedocumenteerden'? 1)



2

Hoe heeft de Curaçaose regering gereageerd op het aanbod van Nederland om 100.000 euro ter beschikking te stellen voor de detentie van illegalen op Curaçao? Kunt u specificeren welke vormen van financiële en technische steun Nederland in totaal heeft aangeboden?



3

Vloeien deze bijdragen voort uit de verplichtingen van Nederland krachtens het Statuut, of betreft het bijdragen van vrijwillige aard?



4

Kunt u aangeven, aangezien het kabinet van mening is dat de illegalen snel terug moeten, hoeveel illegalen op dit moment in afwachting van uitzetting op Curaçao en Aruba verblijven?



5

In hoeverre kloppen de uitspraken dat er nog steeds geen registratie van Venezolaanse migranten plaatsvindt op Curaçao? Kunt u aangeven in hoeverre deze registratie wel (succesvol) plaatsvindt op Aruba?



1) Amigoe, 6 april 2018

(Suriname Mirror/Caribisch Netwerk-NTR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten