dinsdag 10 april 2018

Arthy Gorré, verdachte in het 8 decemberstrafproces, overleden

Gorré heeft steeds verklaard, dat hij niets te maken had met de 8 decembermoorden


Arthy Gorré, ex-bevelhebber van het Nationaal Leger en verdachte in het 8 decemberstrafproces is maandag 9 april 2018, overleden. Dat meldt Starnieuws. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Zijn situatie was zo verslechterd, dat zijn advocaat John Kraag op 30 januari de Krijgsraad vroeg de behandeling van zijn zaak uit te stellen.

Het was niet mogelijk voor Kraag om met Gorré te communiceren, waardoor hij geen instructies kan krijgen over de verdediging. Tegen hem is 20 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie. Gorré heeft steeds gesteld dat hij onschuldig is.

Gorré heeft tijdens zijn verhoor in december 2011 verklaard, dat hij niets te maken heeft met de 8 decembermoorden. Hij was commandant van het elitekorps 'Echo Compagnie', maar zou buitenspel zijn gezet.

Hij beweerde uit rancune op de verdachtenlijst geplaatst te zijn, omdat hij de toenmalige legerleider Desi Bouterse niet had uitgeschakeld. Gorré maakte deel uit van de 'groep van 16' die op 25 februari 1980 een staatsgreep pleegde.

Gorré nam dienst bij het Korps Mariniers en gedurende die tijd haalde hij als marinier zijn groene baret bij het Korps Commandotroepen. Vervolgens stapte hij over naar de Koninklijke Landmacht en volgde een opleiding tot sergeant aan de Koninklijke Militaire School, waarna hij werd hij geplaatst in het Duitse Seedorf.

In november 1975 nam hij ontslag uit de Koninklijke Landmacht om in Suriname te gaan helpen bij het nieuw opgerichte Nationaal Leger van Suriname. Hij arriveerde in Suriname met hetzelfde vliegtuig waarin ook Desi Bouterse zat; beiden waren ze ook gelegerd geweest in Seedorf.

Hij was bevelhebber van het Nationaal Leger van 15 mei 1993 tot 30 juni 1995, tijdens de regering-Venetiaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten