dinsdag 10 april 2018

Kopstuk Colombiaanse rebellengroep FARC gearresteerd in Bogota op verzoek van de VS

(Bron foto's: Twitter)
Santrich wordt ervan beschuldigd van plan te zijn geweest 10 ton cocaïne naar VS te exporteren

 
Een van de topleiders van de voormalige rebellengroep van Colombia, de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), is gearresteerd in Bogota op verzoek van de VS. Jesus Santrich, een voormalig vredesonderhandelaar, wordt beschuldigd van drugshandel door een rechtbank in New York.

Hij was van plan om 10 ton cocaïne ter waarde van 320 miljoen dollar naar de VS te exporteren, zei de procureur-generaal van Colombia, Nestor Martinez.

Santrich blijft in hechtenis totdat de VS zijn uitlevering verzoekt.



Eén senior FARC-lid, Ivan Marquez, zei dat de arrestatie een van de ergste momenten was voor het vredesproces.


De FARC-rebellen ondertekenden in 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Nadat de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia vorig jaar ontwapend waren, kondigde de groep de vorming van een politieke partij aan. Het hield het acroniem FARC, maar veranderde wat de letters betekenen, Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. Als onderdeel van de deal kreeg de FARCc tot 2026 10 zetels in het Congres, ongeacht het aantal stemmen dat ze bij verkiezingen ontvangen.

Santrich, wiens echte naam Seuxis Hernández Solarte is, zou in juli zijn zetel in het Congres innemen.


President Juan Manuel Santos zei, dat de vermeende misdaden zijn gebeurd nadat de vredesovereenkomst in 2016 werd ondertekend, omdat onder het vredesverdrag eerdere drugsmisdrijven niet langer strafbaar zijn door de wet.


(Suriname Mirror/BBC/El Heraldo/El Espectador/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten