dinsdag 3 april 2018

Colombiaanse regering en ELN-rebellen hervatten overleg in Quito, Ecuador

President Santos gebrand op vrede voordat een nieuwe president aantreedt in augustus


De Colombiaanse regering en de marxistisch geïnspireerde ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional) zijn maandag 2 april 2018 verder gegaan met besprekingen om te proberen overeenstemming te bereiken over een onbepaald staakt-het-vuren voordat een nieuwe president aantreedt in augustus.

De hoofdonderhandelaar van de regering, voormalig vicepresident Gustavo Bell, zei optimistisch te zijn dat de strijdende partijen vooruitgang zouden kunnen boeken in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito.

'We kunnen in de komende maanden vooruitgang boeken op de agenda. Het klimaat waarmee deze vijfde cyclus begon, is vrij hartelijk en we waren het eens over een methodologie om het staakt-het-vuren en het eerste punt van de agenda aan te pakken', zei Gustavo Bell in een interview met de krant El Tiempo.


President Juan Manuel Santos heeft de onderhandelingen op 29 januari een halt toegeroepen na een golf van aanvallen door de rebellen langs de kust, maar de internationale druk was hoog.

De kans is groot dat Ivan Duque, de 'marionet' van de hard-rechtse voormalig president Alvaro Uribe, wordt gekozen. Duque heeft er bij de marxistische guerrillastrijders op aangedrongen de vijandelijkheden te hervatten.

Santos gaf Bell opdracht om terug te keren naar Quito om de vijfde gespreksronde op 12 maart te hervatten in de hoop een wapenstilstand te krijgen nadat een vorige deal niet was verlengd na het verstrijken van de termijn op 9 januari.

'Sinds het einde van het bilaterale staakt-het-vuren zijn er ook veel doden aan beide kanten, te veel gewonden, te veel slachtoffers', zei Santos na zijn beslissing om de gesprekken te hernieuwen. Volgens Bell moet het ELN 'zich ertoe verbinden geen civiele infrastructuur aan te vallen, geen landmijnen aan te leggen, minderjarigen te werven, geen mensen vast te houden en niet af te persen.' 

De ELN eist, dat de regering actie onderneemt om de voortdurende moorden op sociale leiders en leiders van de gemeenschap te stoppen en dat er een serieuze interventie wordt ondernomen om de invloed van paramilitaire groepen te stoppen.

De gesprekken, die officieel begonnen in maart vorig jaar, zijn geplaagd door wederzijds wantrouwen. De regering heeft het guerrillageweld aan de kaak gesteld en de rebellen hebben het falen van de regering om de sociale leiders te beschermen hardhandig dichtgeslagen, van wie velen een vredesproces voeren met de FARC, die vorig jaar 14.000 guerrilla's demobiliseerde.

Het ELN en de FARC namen in 1964 de wapens op om de staat omver te werpen. De FARC stemde vorig jaar in met vrede en is sindsdien betrokken bij een vredesproces. Dit proces is echter ontsierd door geweld en het falen van de overheid om aan zijn verplichtingen te voldoen. Overeenstemming met het veel kleinere ELN zou de laatste van de traditionele illegale gewapende actoren verwijderen uit een gewapend conflict met drugs van meer dan een halve eeuw.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten