dinsdag 3 april 2018

Pas 4 weken na ontstaan olielek Lizama 158 in Colombia heeft Ecopetrol einde gemaakt aan milieuramp

Meer dan 2.400 dieren zijn gedood en 24 kilometer rivier vervuild

(Bron foto: Twitter)


Colombia's door de staat gerunde oliemaatschappij Ecopetrol zei zaterdag 31 maart 2018, dat het in staat is geweest een einde te maken aan een enorme olieramp waarbij meer dan 2.400 dieren in het midden van het land zijn gedood. De ramp in het olieveld Lizama 158 is vier weken na de eerste berichten over het massale lekken van olie uit de verlaten mijn bedwongen.

Het parket van de procureur-generaal heeft een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar de vermeende verwaarlozing die tot de milieuramp heeft geleid. Ook zei het ministerie van Milieu van het land, dat het sancties kan opleggen, nadat het bedrijf ten onrechte beweerde het lek te hebben gecontroleerd een dag nadat het zich had voorgedaan op 2 maart. De door Colombia geleide oliemaatschappij zou met aanklachten kunnen worden geconfronteerd vanwege de milieuramp.



Het lek veroorzaakte de verplaatsing van 21 families die in de buurt van het olieveld woonden. De ruwe olie die ontsnapte uit het veld vervuilde 24 kilometer rivier en doodde alle vissen die in de waterbronnen woonden. Negen lokale bewoners werden ziek door de ongeveer 500 vaten ruwe olie die het lokale ecosysteem binnendrongen.

De flora en fauna op de velden rond Lizama 158 zijn volgens het wekelijkse blad Semana, dat de regio heeft bezocht, een 'dal des doods' geworden. Milieuagentschap ANLA (Autoridad Nacional de Licencias Ambientales) zei, dat het niet wist hoe lang de regio zou moeten herstellen. 'Terwijl de vegetatie sterft, moet het gebied door een proces van revalidatie gaan.'




'De oevers moeten weer worden hersteld en de habitat van de dieren in het gebied moet worden verbeterd', vertelde ANLA-ambtenaar Claudia Gonzalez aan de lokale krant La Vanguardia. De krant schrijft, dat de autoriteiten verwachten dat ze binnen een half jaar boetes hebben vastgesteld voor het oliebedrijf. Hoe hoog deze boete gaan zijn is onzeker, omdat dit afhangt van de omvang van het bedrijf en de geschatte schade van wat een voormalig minister van Milieu de grootste milieuramp in de geschiedenis van het nationale oliebedrijf noemde.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten