dinsdag 3 april 2018

Venezolaanse president Maduro zendt goudreserves naar banken in Verenigde Arabische Emiraten

2,1 Ton goud van de Centrale Bank van Venezuela in geheime operatie vervoerd



De regering van Nicolás Maduro heeft besloten om de weinige goudreserves die zijn overgebleven naar Venezuela en te beschermen in banken aan de andere kant van de wereld: Verenigde Arabische Emiraten (VAE), volgens onderzoek door journalist Javier Ignacio Mayorca.


Volgens de onderzoeker van het Venezolaanse Observatorio Venezolano del Crimen Organizado (Observatorium voor Georganiseerde Misdaad) hebben leden van de Fuerza Armada Nacional (FAN) woensdagnacht een geheime operatie uitgevoerd om 2,1 ton goud van de Centrale Bank van Venezuela naar de Maiquetía International Airport over te brengen, vanwaar een speciale vlucht het naar de Perzische Golf vloog.


De goudstaven werden verdeeld in 57 dozen die een Airbus A6-RRJ had gekregen om naar het belastingparadijs te brengen, die deel uitmaakt van de lijst die de Europese Unie in dit verband heeft opgesteld.

Deze actie is in tegenspraak met een maatregel die Hugo Chávez in 2012 heeft aangenomen. Destijds repatrieerde de overleden president Venezolaans goud, dat was gedeponeerd bij buitenlandse banken om de 'turbulentie' van internationale markten te voorkomen.
Volgens de oppositie blijft echter van de 360 ​​ton goud (ter waarde van 19 miljard dollar) die in de Centrale Bank is gestort, nog steeds weinig of niets over.

De operatie vindt plaats op hetzelfde moment dat internationale sancties ernstige gevolgen hebben voor de Venezolaanse gouverneurs, die meer en meer beperkingen hebben om fondsen in het buitenland te beheren. Midden vorige maand verhoogde de Verenigde Staten de druk tegen Venezuela door vier functionarissen van het Caribische land te bestraffen en de Amerikanen te verbieden om zaken te doen met de petro, de cryptocurrency die in februari door Caracas werd gelanceerd.

Venezuela, ondergedompeld in recessie en hyperinflatie, had de petro gelanceerd om zijn buitenlandse schuld, geschat op 180.000 miljoen dollar, te herstructureren en gedeeltelijk in gebreke te blijven. Panama heeft deze week op zijn beurt president Nicolás Maduro en andere Venezolaanse politieke topambtenaren opgenomen op een lijst met 'hoog risico' om witwaspraktijken te plegen. Het rapport ging vergezeld van een aanbeveling aan financiële entiteiten om het toezicht op transacties waarbij de leden van die lijst betrokken zijn, te maximaliseren.

In de Panamese lijst verschijnen Diosdado Cabello, beschouwd als de nummer twee van Chavez, de voorzitter van de Nationale Kiesraad, Tibisay Lucena, de procureur-generaal, Tarek William Saab, evenals verschillende ministers van de regering, waaronder de minister van Binnenlandse Zaken, Néstor Reverol, en Adán Chávez, broer van wijlen president Hugo Chávez.

(Suriname Mirror/Cubanet/papersnoticias/Libertad USA/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten