dinsdag 3 april 2018

Epsy Campbell Barr eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident Costa Rica

Campbell Barr ook eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident in Latijns-Amerikaanse geschiedenis


Costa Rica heeft net zijn eerste zwarte vrouwelijke vicepresident gekozen. Epsy Campbell Barr is de eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis. 

De Costa Ricaanse econoom, politicus en auteur is de eerste zwarte persoon en de eerste vrouw die ooit vicepresident is geworden in haar land, en de eerste zwarte vrouw die dit in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis doet.

Campbell Barr, die een van de grondleggers is van de regerende partij Partido Acción Ciudadana (PAC), krijgt als tweede de leiding over de verkozen president. Carlos Alvarado Quesada won de verkiezingen in een aardverschuivingsoverwinning maandag 2 april 2018. Ze ging  eerder al voor de functie in 2006 en diende in de legislatuur van 2002-2006, meldt TeleSUR.


Campbell Barr tegen CRHoy: 'Het is een verantwoordelijkheid niet alleen om mensen van Afrikaanse afkomst te vertegenwoordigen, maar om alle vrouwen en mannen in het land te vertegenwoordigen, een land dat ons allemaal dezelfde kansen biedt.'



Campbell Barr is geboren in San Jose en is een derde generatie Costa Ricaanse van Jamaicaanse afkomst. Ze is vernoemd ter ere van haar grootmoeder van vaders kant die uit Jamaica naar Costa Rica emigreerde.

Campbell Barr treedt in de voetsporen van Costa Rica's voormalige hooggeplaatste politieke functionarissen, waaronder Thelma Curling, de eerste Afro-Costa Ricaanse politica, Victoria Garron, de eerste vicevoorzitter en Laura Chinchilla, de eerste vrouwelijke president van het land.

De gekozen vicevoorzitster heeft het een punt gemaakt om de rol van vrouwen in het bevorderen van groei in Costa Rica te benadrukken.


Vooruitlopend op haar overwinning, gaf Campbell Barr een toespraak waarin ze haar medeburgers aanspoorde om gelijkheid en inclusie te ondersteunen. 'Ik wil u uitnodigen om op 1 april te stemmen voor een inclusief, transparant Costa Rica, een Costa Rica voor alle mensen, het is voor ons, het is voor Costa Rica.'


(Suriname Mirror/OkayAfrica/TeleSUR/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten