dinsdag 3 april 2018

Mexicaanse Maya-gemeenschap verontwaardigd na weer de dood van een jaguar

'Het doden van jaguars gevolg onwetendheid mensen die niet begrijpen dat de soort met uitsterven wordt bedreigd'




De dood van weer een jaguar heeft ecologen en leden van de Mexicaanse Maya-gemeenschap verontwaardigd en zoeken de verantwoordelijke persoon. Ze zeggen, dat het het resultaat is van onwetendheid. Ecologen en leden van de Maya-gemeenschap rond Playa del Carmen zijn op zoek naar antwoorden na de dood van een jaguar. Het laatste incident vond enkele dagen geleden plaats toen een 3-jarig mannetje dood werd aangetroffen met talloze kogelwonden.

Aniceto Caamal Cocom, oprichter van het Centro de Salvaguarda de Usos y Costumbres, zegt dat deze sterfgevallen het gevolg zijn van de onwetendheid van mensen die niet begrijpen dat de soort met uitsterven wordt bedreigd. 'Helaas is er veel onwetendheid onder de ranches, een groep die niet weet dat dit dier heilig is en dat het een groot belang heeft binnen het ecosysteem. Het is noodzakelijk om op die plaatsen bewegwijzering te plaatsen en een campagne van diep bewustzijn te starten die verder gaat dan wat er in de stad wordt gedaan. Het is noodzakelijk in de ranches', legt hij uit.

Hij zegt, dat er steeds minder ruimte is in het regenwoud voor jaguars, eraan toevoegend dat in Playa del Carmen veel bos verdwijnt om plaats te maken voor vastgoedontwikkelingsprojecten die uiteindelijk de habitat van de jaguar beïnvloeden niet alleen in de regio, maar in het zuidoosten van Mexico.

Volgens Hermelindo Be Cituk, coördinator van de Nationale Inheemse Assemblee voor Autonomie, is de jaguar een belangrijke prioriteit in de Maya-overtuigingen. 'We hebben een paar dagen geleden over dit onderwerp gesproken toen we hoorden over de dood van het mannetje. We zijn bezorgd over wat er in deze stad gebeurt. Het is noodzakelijk dat instellingen manieren zoeken om de soort te beschermen, omdat er maar weinig overblijven.'

Op 31 maart werd een jaguarhuid in beslag genomen in de haven van Tizimín, Yucatán, door de federale procureur voor milieubescherming. De inbeslagname kwam nadat een klacht was ingediend door de Nationale Commissie van Beschermde Natuurgebieden.


http://www.uniradioinforma.com/noticias/mexico/518924/profepa-asegura-en-yucatan-piel-de-jaguar-en-peligro-de-extincion.html


Bij inspectie ontdekten milieudeskundigen dat de huid 12 kogelgaten had en ook gaten in de kop en de nek. Vanwege de omvang, zeiden de autoriteiten dat de huid van een volwassen mannetje was.

De federale procureur voor milieubescherming diende een officieel aanklacht in tegen de persoon die de huid in bezit had van een bedreigde soort. Het is mogelijk om tot negen jaar gevangenisstraf te krijgen voor het doden van een dier dat in Mexico als een bedreigde spoort iss geregistreerd.

In maart kondigde de Nationale Commissie van Beschermde Natuurgebieden aan, dat Mexico van plan is om met Belize en Guatemala een drielandenreservaat te creëren om de jaguar te beschermen.

(Suriname Mirror/Riviera Maya News/brunoticias)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten