dinsdag 7 augustus 2018

Vier oud-topmilitairen en regeringsfunctionarissen gearresteerd in Colombia verdacht van spionage

De verdachten zouden militaire en politieke doelen afgeluisterd en bespioneerd hebben


De openbaar aanklager in Colombia heeft zaterdag 4 augustus 2018 bekendgemaakt, dat vier voormalige topmilitairen en regeringsfunctionarissen zijn gearresteerd voor het illegaal bespioneren van zowel nationale als buitenlandse personen van interesse. 

Onder de gearresteerde verdachten bevinden zich twee voormalige leger-kolonels, één voormalig leger-majoor en één voormalig medewerker van het ministerie van Informatie- en Communicatietechnologie. De functionarissen zouden de militaire en politieke doelen afgeluisterd en bespioneerd hebben, aldus het parket van de procureur-generaal in een persbericht.


Onderzoekers in de hoofdstad Bogota deden invallen bij A & G Seguridad, het bedrijf van de voormalige hoofdcommissaris van de politie, generaal Humberto Guatibonza, volgens de aanklager. De gepensioneerde generaal ontkent echter banden te hebben met A & G Seguridad, zo berichtten verscheidene dagbladen meldden zondag.



De verdachten 
* Majoor Luis Mesias Quiroga
Voormalig majoor van de 1e divisie die in 2004 werd gearresteerd op grond van drie moordaanslagen en kennelijk uit de gevangenis is.
* Kolonel Carlos Perez
Hoofd van de veiligheid van Ipiales  burgemeester Ricardo Romero.
* Kolonel Jorge Humberto Salinas
Voormalig inlichtingenexpert van het nationale leger,
* Maria Alicia Pinzon
Voormalig medewerkster van het ministerie voor ICTm die naar verluidt hackactiviteiten heeft uitgevoerd.


Volgens het Openbaar Ministerie (OM) bood het vermeende spionagenetwerk aftapdiensten aan zowel overheidsinstellingen als de particuliere sector aan. Onder de slachtoffers vallen 'politici, burgers, Justitiemedewerkers en zelfs partners', zei een woordvoerder van het OM tijdens een persconferentie zonder te specificeren wie bespioneerd werd.

Het portfolio van de website van het bedrijf van twee van de verdachten, JHS Consultores, heeft geen voormalige klanten bekendgemaakt. Het spionnenschandaal is het derde in het afgelopen decennium in Colombia. Het DAS-telefoontapschandaal uit 2008 bracht aan het licht dat het kantoor van voormalig president Alvaro Uribe het inmiddels ter ziele gegane staatsagentschap DAS gebruikte om het Hooggerechtshof, rivaliserende politici, journalisten en mensenrechtenactivisten illegaal te bespioneren.


De aanstaande minister van Binnenlandse Zaken Nancy Patricia Gutierrez, destijds president van de Senaat, kreeg illegaal verkregen inlichtingen om Senator Piedad Cordoba, een linkse tegenstander van Uribe, in diskrediet te brengen. De voormalige president werd het centrum van een tweede spionageschandaal in 2014 toen onderzoekers erachter kwamenm dat zijn politieke partij, het Centro Democrático, met bedrieglijke elementen binnen het leger samenspande om vredesbesprekingen met de FARC te bespieden, de voormalige guerrillagroep.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten