dinsdag 7 augustus 2018

President Bouterse verklaart in persconferentie zijn keuze voor Albert Aboikoni als granman der Saramaccaners

'De twee kandidaten die niet in de prijzen zijn gevallen, zullen gecompenseerd worden'


President Desi Bouterse zei gisteren tijdens een persconferentie, dat hij in zijn keuze voor Albert Aboikoni als granman van de stam der Saramaccaners verschillende overwegingen meegenomen heeft, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 7 augustus 2018.

Er zijn op verschillende niveaus vier jaar lang gesprekken gevoerd over de opvolging van stamhoofd Belfon Aboikoni, de oudere broer van de Albert Aboikoni.

'Ik heb meegenomen binnen het profiel, de individuele gesprekken, wat is de kennis van de persoon ten aanzien van de geschiedenis, wat is de kennis van de figuur met betrekking tot de cultuur welke heel belangrijk is voor een granman, en heel belangrijk voor de stam. Ik heb meegenomen de sociaal-maatschappelijke verhoudingen die ik probeer te destilleren uit de figuur die voor mij staat. Ik heb verder meegenomen het ontwikkelingsconcept, het denken van de persoon, welke zijn stam moet leiden tot grotere hoogte, welke visies hij te berde brengt met betrekking tot de verdere ontwikkeling van de stam.'



De president heeft na een marathonzitting van vier dagen de knoop doorgehakt. Hij heeft Aboikoni verkozen boven Naze Amina en Frans Banai.

'De twee kandidaten die niet in de prijzen zijn gevallen, zullen gecompenseerd worden', sprak Bouterse.

Hij hoopt dat er nu een eind gekomen is aan het conflict en de vrede in het gebied bewaard wordt. Verschillende groepen hadden gedreigd dat zij zware tegenstand zouden leveren als Aboikoni gekroond wordt tot granman.

'We zijn bewust van de bedreigingen. We gaan er alles aan doen om, zoals het gebruikelijk is in het binnenland, de groeperingen die niet in de prijzen zijn gevallen iets aan te bieden dat zowel aan de persoon als de familie als respect wordt aangemerkt. We gaan ze ook zo nauw mogelijk betrekken bij herstel van de enorme schade die is gepleegd in de afgelopen vier jaren.'

Aboikoni wordt vrijdag door het staatshoofd beëdigd als grootopperhoofd der Saramaccaners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten