dinsdag 7 augustus 2018

Ivan Duque ingehuldigd als de nieuwe president van Colombia

Duizenden demonstranten eisen einde aan geweld van guerrilla's en paramilitairen

(Bron foto: Twitter)


De rechtse Ivan Duque is dinsdag 7 augustus 2018 ingehuldigd als de nieuwe president van Colombia, tijdens een golf van protesten die een einde eisten aan guerrilla en paramilitair geweld. In aanwezigheid van lokale politici en vertegenwoordigers van 17 landen, heeft Duque de eed afgelegd op het Bolivar-plein in het centrum van Bogota.


Ondertussen verzamelden duizenden mensen zich elders in Bogota en in andere steden in Colombia om een ​​einde te eisen aan geweld dat sinds de verkiezing van Duque in juni gemiddeld één sociale leider per dag heeft gedood.


Duque, 42, is een neoconservatief lid van de zeer exclusieve heersende klasse van het land. De president is een beschermeling van de voormalige presidenten Juan Manuel Santos en Alvaro Uribe.


Als 48ste staatshoofd van het land zwoer Duque om zijn beleid te baseren op 'legaliteit, ondernemerschap en rechtvaardigheid' en heeft ervaren leidinggevenden, andere dynastiepolitici en persoonlijke vrienden van Uribe ingeschakeld om het land te leiden tot 2022.


Duque's formele beëdiging werd voorafgegaan door nationalistische hulde aan het leger, de meerdere volkeren die deel uitmaken van Colombia en de rijke folkloristische tradities van het land.

Controversieel, presenteerde de ultra-rechtse Congres-president Ernesto Macias, een lange hulde aan Uribe, die door het Hooggerechtshof wordt onderzocht vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de oprichting van een paramilitair doodseskader dat duizenden slachtoffers heeft achtergelaten.


Macias, een bondgenoot van Duque en Uribe, ging te over aan superlatieven om een ​​somber beeld te schetsen van de staat van het land, en riep Duque op Uribe's nalatenschap te herstellen. De Congres-president had felle kritiek op Santos, die een Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn inspanningen om vrede te sluiten na decennia van interne gewapende conflicten.

Na de wraakzuchtige rede van Macias zei Duque, dat hij 'regeert zonder haat' na tientallen jaren van door drugs gevoed politiek geweld dat Colombia nog steeds erg verdeelt, zoals blijkt uit de protesten en de toespraak van de president van het Congres. Van de president wordt verwacht dat hij tot 2022 in functie blijft.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten