dinsdag 7 augustus 2018

Minister Noersalim van Binnenlandse Zaken installeert Beleidscommissie Verkiezingen 2020

'Suriname nationaal en internationaal bekend om organiseren goede, transparante en democratische verkiezingen'



Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft de Beleidscommissie Verkiezingen 2020  vorige week geïnstalleerd. Deze commissie is een belangrijke ondersteuning voor de ministeriële Onderraad Verkiezingen 2020, die door de vicepresident wordt geleid. Daarin hebben zitting ministers, die een belangrijke rol te vervullen hebben in de voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 7 augustus 2018.

'Suriname wordt internationaal geprezen als een land waar de organisatie van de verkiezingen toch als voorbeeld gesteld kan worden. Wij willen het zo houden en dan wordt verwacht dat u integer, hard gaat werken, uw schouder onder het werk gaat zetten, vol goede moed', hield minister Noersalim de commissie voor. Hij benadrukte, dat Suriname nationaal en internationaal bekend staat om het organiseren van goede, transparante en democratische verkiezingen.


Binnen de verkiezingsorganisatie zal om die redenen in de fase van voorbereidingen ook bijzonder de nadruk worden gelegd op de samenwerking met andere verkiezingsactoren.

De leden van de Beleidscommissie Verkiezingen 2020 zijn: 
Putridewi Amatsoemarto (voorzitter/ministerie van Binnenlandse Zaken),
Rihanto Hardjopawiro (secretaris/ministerie van Binnenlandse Zaken),
Aroon Samjhawan (Kabinet President),
Patricia Ormskerk (Kabinet Vicepresident),
Earl Tokarijo (ministerie van Binnenlandse Zaken),
Natasha Wong Swie San (ministerie van Binnenlandse Zaken),
Wilco Finisie (ministerie van Regionale Ontwikkeling),
Freddy Tawjoeram (ministerie van Financiën),
Natasia Bennanon (ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie),
Johnny Antonius (ministerie van Defensie),
Lucretia Redan (ministerie van Justitie en Politie) en
Luziano Truideman (ministerie van Buitenlandse Zaken).

Verder zijn Lothar Boksteen, Samuel Polanen, Marlon Powell en Chantal Bundel aangetrokken als deskundigen, die de Interdepartementale Beleidscommissie Verkiezingen 2020 van advies moeten dienen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zich thans in de pre-electorale fase voor de verkiezingen van 2020. In verband hiermee richt BiZa zich op de uitvoering van verschillende verkiezingsactiviteiten en het in stelling brengen van een organisatiestructuur voor de verkiezingen. Voor een goede voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen is een werkstructuur vastgelegd, die zal moeten worden gehandhaafd. Zo is er al enige tijd op ministerieel niveau een Onderraad Verkiezingen ingesteld. Functionele ministeries hebben ten behoeve van de verkiezingsorganisatie zitting daarin. Het voorzitterschap ligt ambtshalve in handen van vicepresident Ashwin Adhin. De ministers die zitting hebben in de Onderraad zijn die van BiZa als coördinerende ministerie, ministerie van Regionale Ontwikkeling, ministerie van Financiën, ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, ministerie van Justitie en Politie en ministerie van Defensie.

Daarnaast zijn de interne werkstructuren, waarbij verschillende verkiezingswerkgroepen zijn samengesteld, reeds operationeel.

De Beleidscommissie Verkiezingen 2020 rapporteert rechtstreeks aan de Onderraad Verkiezingen 2020 en heeft beleidsondersteunende en adviserende taken naar de Onderraad toe.
Enkele van deze taken zijn:
- Het adviseren van de Onderraad voor de Verkiezingen inzake de uitgestippelde beleidslijnen betreffende de verkiezingen 2020.
- Het ondersteunen in het formuleren en uitwerken van voorstellen ten behoeve van verkiezingsgerelateerde activiteiten.
- Het monitoren van de uitvoering van de verkiezingsgerelateerde activiteiten ten behoeve van de Onderraad voor de verkiezingen.
- Alle overige door de Onderraad voor de verkiezingen aan de beleidscommissie op te dragen taken en werkzaamheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten