maandag 6 augustus 2018

President Bouterse hakt knoop door: Albert Aboikoni de nieuwe granman Stam der Saramaccaners

Aboikoni wordt vrijdag 10 augustus door de president beëdigd als grootopperhoofd


President Desi Bouterse heeft na intensieve gesprekken besloten dat Albert Aboikoni de nieuwe granman wordt van de Stam der Saramaccaners. Dit meldt Starnieuws. Hij heeft maandagmiddag 6 augustus 2018 op een persconferentie meegedeeld, dat al meer dan vier jaar dit enorme conflict speelt. Hij moest op basis van verschillende criteria kiezen tussen de drie kandidaten, Aboikoni, Naze Amina en Frans Banai. 

'Intussen zijn twee wereldkampioenschappen voetbal achter de rug, terwijl het probleem nog speelde', illustreerde Bouterse de lange duur van het conflict.

Aboikoni wordt vrijdag door de president beëdigd als grootopperhoofd.

Een van de groepen heeft een voorstel gedaan over roulerend granmanschap. Dit zal worden meegenomen in de overwegingen. Bouterse merkte op, dat mensen altijd zullen zeggen dat het om een politieke keuze gaat en dat hij allang het besluit had kunnen nemen als het om een partijpolitieke beslissing zou gaan.

De twee groepen die buiten de boot zijn gevallen, zullen worden betrokken bij het proces. Zij zullen ook aanbiedingen krijgen. Die groepen leggen zich erbij neer, zei Bouterse.

Hij heeft het besluit meegedeeld aan de groepen en diverse dignitarissen. Ook de granmans van verschillende stammen, die betrokken waren bij het proces, zijn op de hoogte gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten