dinsdag 7 augustus 2018

Braziliaanse rechter schort gebruik op van producten met glyfosaat

De uitspraak heeft vooral betrekking op Monsanto

- Monsanto brengt een glyfosaat-resistent, genetisch gemodificeerd type soja, op de markt
- Abag: 'Het is onmogelijk om landbouw te bedrijven zonder deze producten'


Een Braziliaanse rechter heeft het gebruik van producten met het agrochemische glyfosaat, een onkruidverdelger op grote schaal gebruikt voor sojabonen en andere gewassen in het land, opgeschort. 

Een federale rechter in Brasilia oordeelde vrijdag 3 augustus 2018 dat nieuwe producten die de chemische stof bevatten, niet in het land kunnen worden geregistreerd en dat bestaande registraties binnen de komende 30 dagen worden opgeschort, totdat de overheid hun toxiciteit opnieuw zou evalueren.


De beslissing, die ook van toepassing is op het insecticide abamectine en de fungicide thiram, kan meerdere aanspraken oproepen. De uitspraak heeft vooral betrekking op Monsanto Co, die een glyfosaat-resistent, genetisch gemodificeerd type soja op de markt brengt dat op grote schaal in Brazilië wordt geplant. Monsanto is nu een onderdeel van Bayer AG, na een overname van 62,5 miljard dollar van de Amerikaanse zaadproducent in juni.

Monsanto zei in een verklaring, dat Braziliaanse boeren al meer dan 40 jaar afhankelijk zijn van glyfosaat en dat wereldwijd door beoordelingen is gebleken, dat het herbicide veilig kan worden gebruikt. Het bedrijf zei ook, dat het de procedures respecteert die worden gebruikt door de Braziliaanse gezondheidsautoriteit Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) om ervoor te zorgen dat de chemicaliën veilig worden gebruikt.

Vorige maand oordeelde een federale rechter in de Verenigde Staten, dat honderden rechtszaken tegen Monsanto door overlevenden van kanker of families van degenen die stierven, tot een rechtszaak konden overgaan, waarbij werd vastgesteld dat er voldoende bewijs was voor een jury om zaken te horen die de glyfosaatbevattende groep beschuldigen voor de ziekte.

Bepaalde glyfosaat-resistente maïs- en katoenstammen zijn ook toegelaten in Brazilië. 'Ik denk dat de rechter ongelijk heeft en dat de beslissing op de een of andere manier zal worden ingetrokken', zei directeur Luiz Lourenço van de Braziliaanse agrarische bedrijfsvereniging Abag (Associação Brasileira do Agronegócio). 'Het is onmogelijk om landbouw te bedrijven zonder deze producten.'

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van sojabonen, grotendeels aangedreven door de groeiende vraag vanuit China.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten