dinsdag 7 augustus 2018

Duitse documentaire over situatie in Venezuela tijdens uitzending in Venezuela uit de lucht gehaald

DW: 'Het onderbreken van de DW-documentaire schendt het recht op vrijheid van meningsuiting'


Het Spaanstalige tv-programma van Deutsche Welle was afgelopen zaterdag, 4 augustus 2018, tijdelijk niet beschikbaar in Venezuela. De uitzending van het programma, dat werd uitgezonden door verschillende distributiepartners van DW, werd onderbroken tussen negen en tien uur 's morgens plaatselijke tijd. Gedurende dat uur speelde de DW-documentaire 'Venezuela - Escape from a Failed State':



De documentaire belicht kritisch de huidige situatie in Venezuela.

Als gevolg van de onderbreking van de uitzending uiten verschillende kijkers kritiek op sociale mediakanalen. De zaak leidde ook tot vragen van journalisten, waaronder de Venezolaanse nationale Journalistenvakbond (SNTP, Sindicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela), die vermoedt dat de tijdelijke onderbreking een censuurmaatregel was van de mediawetgevende instantie van Venezuela, de Nationale Telecommunicatie Commissie (CONATEL, Cuenta Oficial de la Comisión Nacional de Telecomunicaciones de la República Bolivariana de Venezuela).

Een rechtstreeks verzoek van DW aan CONATEL bleef maandag 6 augustus onbeantwoord.

Zaterdag publiceerde de regelgevende instantie een verklaring op Twitter over de zaak. CONATEL verwierp verdenkingen van censuur door het toezichthoudende orgaan en verwees naar dergelijke berichten als 'nepnieuws'.


'Deutsche Welle protesteert tegen de onderbreking van een DW-uitzending op de kanalen van verschillende distributiepartners tijdens een documentaire over de situatie in Venezuela', zei Guido Baumhauer, DW's directeur van distributie en technologie. 'Het onderbreken van een uitzending van een DW-documentaire schendt het recht op vrijheid van meningsuiting', voegde hij eraan toe.

Baumhauer merkte op. dat het 'steeds moeilijker' wordt voor Venezolaanse journalisten om ter plaatse te rapporteren.

Na een mislukte aanslag op de Venezolaanse president Nicolas Maduro zaterdag, werden verschillende journalisten aangehouden, wat onafhankelijke rapportage over het incident onmogelijk maakte. 'Ze hebben onze volledige solidariteit', voegde Baumhauer eraan toe.

(Suriname Mirror/DW/Twitter/YouTube/terra.com.br)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten