dinsdag 7 augustus 2018

Valies, BvL- en ALS-voorzitter, tevreden met consensus over het IOL

Het IOL blijft binnen AdeKUS een zelfstandige entiteit


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) is blij dat uiteindelijk consensus is bereikt over het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL). Er waren wat misverstanden, die in overleg tussen de partijen weggewerkt zijn, zegt Valies vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, op Starnieuws. 

Het samenvoegen van het IOL met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) gaat niet door. Het IOL blijft een zelfstandige entiteit.

Het IOL biedt een bacheloropleiding aan die vier jaren duurt. Het eerste jaar zal een basisprogramma zijn voor alle studenten. Pas in het tweede jaar zal de student een specifieke richting kiezen. De toelating is onder andere VWO, HAVO, IMEAO, SPI (Surinaams Pedagogisch Instituut) en CPI (Christelijk Pedagogisch Instituut). Het IOL zal samenwerken met de universiteit.

De transformatie wordt geleid door een managementteam onder leiding van Edwin Marshall.

Het IOL wordt niet geïncorporeerd in de universiteit, benadrukt Valies. Dit was eerder de bedoeling geweest. Studenten met een mo A diploma worden in de gelegenheid gesteld om hun mo B opleiding te doen. Nu wordt alles in orde gemaakt voor de HBO-status. De leraren op het IOL met een mo B diploma worden in de gelegenheid gesteld om hun master te halen.

De docenten van het IOL en de universiteit gaan nu werken aan het basisprogramma zodat ze in oktober/november kunnen starten met de nieuwe opleiding. Na vier tot vijf jaren komt er een evaluatie, zegt Valies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten