dinsdag 7 augustus 2018

Asbesthoudende golfplaten op dak Plasa Bieu, Curaçao, verwijderd

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken'


Tijdens de verbouwing van Plasa Bieu is vastgesteld dat er asbesthoudende golfplaten op het dak lagen. Deze zijn afgelopen weekend zorgvuldig verwijderd en komende week zal – na een grondige schoonmaak – het nieuwe dak worden bevestigd. Dat zegt Dito Abbad van architectenbureau PLAN’D2, toezichthouder op de verbouwing, vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Abbad legt uit, dat de platen oud waren en dat de kans aanwezig was dat ze erosieverschijnselen zouden vertonen. Wanneer het asbesthoudend materiaal zwakker wordt, kunnen er sneller vezels vrijkomen. Dat moest voorkomen worden, want asbestvezels kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals longkanker.

Volgens de medewerker van PLAN’D2 hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken. Er is een gespecialiseerd bedrijf ingezet dat de platen zorgvuldig en volgens de strenge regels heeft verwijderd.

'Zolang de platen heel zijn, en er geen gaten in worden gemaakt, dan blijven de vezels gewoon in het materiaal en komen ze niet in de atmosfeer terecht.'

De platen zijn in hun geheel ingepakt in plastic en vervolgens weggevoerd naar een verzamelplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten