dinsdag 7 augustus 2018

Peruaanse ex-president Fujimori opgenomen in ziekenhuis met hartproblemen

Fujimori kreeg eind 2017 gratie op medische gronden


De Peruaanse ex-president Alberto Fujimori is volgens een AFP-bericht van vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, opgenomen in een ziekenhuis met hartproblemen. Een dokter in het plaatselijke ziekenhuis zei maandag, dat Fujimori zondagavond werd opgenomen met hartritmestoornissen, of een onregelmatige hartslag, die zich de hele week had gepresenteerd. 

'De beslissing was genomen dat als het zo doorgaat, het beste was om hem op te nemen en een diepgaand onderzoek te doen', vertelde dr. Alejandro Aguinaga aan het lokale radiostation RPP.


Fujimori kreeg eind 2017 gratie van de voormalige president Pedro Pablo Kuczynski. Hij zat een vonnis van 25 jaar uit wegens diverse schendingen van de mensenrechten en corruptie tijdens zijn presidentschap. Zijn misdaden tegen tegenovergestelde linkse groepen, het Lichtend Pad en de Tupac Amaru Revolutionaire Beweging, werden tot 2000 beschouwd als barbaars en overtraden internationaal recht in de loop van zijn tienjarig presidentschap.

Zijn gratie van Kuczynski kwam op medische gronden, omdat hij strijd voerde tegen tongkanker. Hij verliet het ziekenhuis aan het begin van het jaar, waar hij zijn vonnis uitzat.

Het verleende gratie werd in Lima en in Peru verwelkomd met een golf van protesten die werden onderdrukt door politiediensten die traangas gebruikten. Deskundigen van de Verenigde Naties zeiden, dat het pardon een 'klap in het gezicht' betekent voor zijn slachtoffers en alle Peruanen.

(Suriname Mirror/Peru Reports/AFP/El Comercio/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten