zaterdag 30 juni 2018

Satelliettechnologie helpt Peru in strijd tegen illegale goudwinning en ontbossing

'Autoriteiten krijgen ongekende mogelijkheden om actie te ondernemen'

Ontbossing door illegale goudwinning in de zuidelijke Amazone regio Madre de Dios, Peru. (Bron: Matt Finer)
'Het vroeg ontdekken van ontbossing kan voorkomen dat het uit de hand loopt'


In 2015 werd door satellietbeelden een verse ontbossing van regenwoud in een inheems reservaat diep in de Amazone ontdekt. Binnen enkele maanden hadden de autoriteiten in Peru de illegale goudzoekers. die de ontbossing hadden veroorzaakt, uit het gebied verwijderd, een zeldzame overwinning in een regio waar goudkoorts grote stukken ongerept bos heeft verwoest. 

De snelle reactie was mogelijk dankzij een beter gebruik van satelliettechnologie waarmee de ontbossing nu bijna in realtime kan worden gevolgd, waardoor autoriteiten 'ongekende' mogelijkheden krijgen om actie te ondernemen, zegt Matt Finer, hoofdauteur van een document over de trend in het nieuwste nummer van Science.

In plaats dat jaren voorbij gaan voordat men iets verneemt over een nieuwe hotspot-ontbossing, kunnen autoriteiten het nu in weken of maanden volgen, aldus Finer.

'De meeste tropische landen kunnen nu niet zeggen, nou, we hadden de informatie niet, of we hadden de informatie niet op tijd', zegt Finer, een onderzoeksspecialist bij de organisatie Amazon Conservation, die de ontbossing van 2015 in Peru's Amarakaeri Reservaat (Reserva Comunal Amarakaeri) waarnam.



Satellieten hebben geleidelijk gedetailleerdere opnamen gemaakt van de tropische bossen in de wereld met meer details. In de afgelopen jaren ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit van Maryland een geautomatiseerd systeem voor vroegtijdige waarschuwing om de autoriteiten te informeren over waarschijnlijk bosverlies, zegt Finer.

'Algoritmen kunnen de gegevens verder filteren door te wijzen op zorgelijke patronen, zoals het verlies van groene bosbedekking binnen beschermde reservaten of lijnen die suggereren dat nieuwe wegen door primair regenwoud zijn aangelegd.'

Daniel Castillo, het hoofd van een team van het ministerie van Milieu in Peru dat de technologie gebruikt, zei dat het vroeg ontdekken van ontbossing kan voorkomen dat het uit de hand loopt. Hij wees op de uitbreiding van de illegale goudwinning in zuidelijk Peru, die nu een belangrijke motor is voor de economie van de regio.

'Het is nu veel gecompliceerder om te controleren', aldus Castillo. 'Als we het vroegtijdig kunnen identificeren en overeenkomstige acties kunnen ondernemen, kan het worden gecontroleerd.'

De zogeheten GLAD-meldingen (Global Land Analysis & Discovery) die zijn ontwikkeld aan de Universiteit van Maryland omvatten nu meer dan 20 landen met tropisch bos.

Peru en Brazilië hebben ook hun eigen systemen voor vroegtijdige waarschuwing van ontbossing ontwikkeld, afgestemd op hun behoeften, aldus Finer. Castillo zegt, dat zijn team waarschuwingen voor ontbossing analyseert op basis van Landsat-foto's die om de acht tot tien dagen worden gemaakt en geeft zorgwekkende trends door aan de autoriteiten van andere ministeries. 'We hebben alle tools om te kunnen vertellen wanneer dit soort verschijnselen zich voordoen, we hebben alleen echt effectieve actie nodig', zei Castillo.

(Suriname Mirror/The Japan Times/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten