dinsdag 29 mei 2018

Zorgen bij Free a Girl Nederland over kindermisbruik op Curaçao

Stichting Tegen Kindermishandeling Curaçao deelt bezorgdheid

Gevolmachtigde minister Anthony Begina: 'Van een alarmerende situatie op Curaçao ben ik niet op de hoogte'


De Nederlandse tak van de noodhulporganisatie Free a Girl is bezorgd over het kindermisbruik op Curaçao. Begin volgend jaar wil de organisatie het eiland helpen om het probleem aan te pakken. Dat schrijft Caribisch Netwerk/NTR maandag 28 mei 2018.

Volgens de Stichting Tegen Kindermishandeling Curaçao is de bezorgdheid terecht: 'Als we naar de registratie van bestaande gevallen kijken, dan kunnen we met stelligheid concluderen dat drie op de tien kinderen op Curaçao seksueel worden misbruikt en één op de drie fysiek mishandeld', vertelt Corah Kooistra van de stichting.

'Kindermisbruik is een uit de hand gelopen complex probleem op het eiland. Vooral gebrek aan fondsen om in preventie te investeren, armoede, economische problemen van het land, gebrek aan opvoeding en werkloosheid hebben bijgedragen aan de toename van het aantal slachtoffers.'

Ook gevolmachtigde minister Anthony Begina trekt zich het lot van slachtoffers van misbruik aan, maar van een ‘alarmerende situatie op zijn eiland is volgens hem geen sprake’. 'Kindermisbruik vindt in het hele koninkrijk plaats en één geval is al zorgwekkend. Van een alarmerende situatie op Curaçao ben ik niet op de hoogte', aldus de minister.



Kooistra spreekt wel van ‘een alarmerende situatie’: 'Diverse organisaties werken met hart en ziel aan de bestrijding van kindermisbruik op het eiland. Maar, de toename als gevolg van de sociale problemen en het gebrek aan middelen, zetten druk op de werkzaamheden en maken het moeilijker om op een efficiënte wijze te werken aan de gevallen. De Stichting Tegen Kindermishandeling Curaçao moet bijvoorbeeld zelf voor haar fondsen zorgen om voorlichting op scholen te geven', vertelt Kooistra.

'De Curaçaose regering moet meer uitgeven aan de preventie van het probleem.' Ook moet er volgens de Curaçaose hulpverlener ‘gewerkt worden aan hulp voor alleenstaande ouders, het creëren van werkgelegenheid en armoedebestrijding’.

Begin volgend jaar is de organisatie Free a Girl op Curaçao om daar ‘een charity event op te zetten’ en lokale instanties te ondersteunen in hun aanpak van kindermisbruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten