dinsdag 29 mei 2018

Amerikaanse priester sleept mijnbouwbedrijf Doe Run Resources voor gerecht in St. Louis

Kopermijn te La Oroya, Peru, zou kinderen hebben vergiftigd door uitstoot van lood en andere schadelijke stoffen

(Bron foto: Earth Justice)


Een priester in het Amerikaanse St. Louis stelt, dat een internationaal bedrijf op het gebied van natuurlijke hulpbronnen, dat in een regio in Peru heeft geëxploiteerd, een lood heeft uitgestoten dat verscheidene minderjarige kinderen heeft beschadigd. 

Chris Collins diende op 23 mei 2018 namens een aantal kinderen een klacht in bij het St. Louis Circuit Court tegen Doe Run Resources Corp., A.R. Acquisition, et al. wegens onder andere  nalatigheid. 




Volgens de klacht beweert Collins, dat de minderjarige klagers verwondingen opliepen door blootstelling aan lood en andere giftige stoffen afkomstig van de kopermijn en smelterij te La Oroya, Peru.  

Hij stelt, dat de minderjarigen zijn beschadigd door fysieke en psychische letsels, blijvende handicaps, gewichtsverlies, bloedarmoede en andere economische en niet-economische schade. 

(Bron foto: El Comercio)

De eiser houdt Doe Run Resources Corp., A.R. Acquisition, et al. verantwoordelijk, omdat ze naar verluidt onachtzaam materialen met lood en andere giftige stoffen hebben opgeslagen, onderhouden en vrijgegeven op haar complex in La Oroya.  

De eiser vraagt ​​om een ​​proces door de jury en vraagt ​​om een ​​bedrag van meer dan 25.000 dollar, plus een schadevergoeding, kosten, uitgaven en alle andere hulp die gepast is.

In 2007 was La Oroya als een van de meest vervuilde plaatsen in de wereld door het Blacksmith Institute vermeld:.



Lees ook dit artikel  - 'Peru’s cardinal-designate received death threats for opposing smelter'- dat maandag 28 mei 2018 verscheen op Crux Now!

(Suriname Mirror/St. Louis Record.YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten