dinsdag 29 mei 2018

Beslag Sona, Curaçao, door Ballast Nedam opgeheven

Vonnis in Kort Geding: 'Niet is niet gebleken van acute financiële nood bij Sona'


Het door Ballast Nedam International (BNI) gelegde conservatoir derdenbeslag ten laste van Sona onder het Land, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en verschillende lokale banken voor een vordering van in totaal 31 miljoen dollar, oftewel 26.750.000 gulden, is opgeheven. Dat heeft het Gerecht in eerste aanleg gisteren in Kort Geding besloten, aldus vandaag, dinsdag 29 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Ook is BNI, belast met de bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO), verboden het verlof voor beslaglegging dat het gerecht op 6 april heeft verleend, nogmaals te gebruiken.

Aanleiding voor het derdenbeslag door BNI in april was, dat er namens de bouwer van HNO nog maar weinig vertrouwen is dat Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) over voldoende middelen beschikt voor de financiering van het resterende bouwtraject. BNI had daarom beslag gelegd voor de volgende vorderingen:
3.875.000 dollar aan nog niet betaalde bedragen;
4.882.670 dollar aan wat van Sona als claim is gevorderd;
2.882.000 dollar aan gerealiseerd en ingeschat toekomstig verschil in prijsrisicoverrekening; 14.749.786 dollar aan nog te verschijnen termijnen van de aanneemsom;
285.563 dollar aan geaccordeerd en geoffreerd meerwerk, en
310.880 dollar aan geoffreerd en nog uit te voeren meerwerk.

Het gerecht stelt in zijn vonnis, dat BNI niet heeft betwist dat Sona de verschenen termijnen van de aanneemsom, eventueel na een gevoerde gerechtelijke procedure, steeds heeft voldaan. 'Ook is niet gebleken van acute financiële nood bij Sona', zo staat in het vonnis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten