dinsdag 29 mei 2018

Twaalf MD-piloten Insel Air Curaçao mogen van gerecht niet ontslagen worden

Insel Air: 'Functie van MD80-piloot is vervallen, omdat de MD-vloot niet langer wordt gebruikt'


De verzoeken van Insel Air tot ontbinding van de arbeidsovereenkomsten met twaalf MD-piloten is door het gerecht afgewezen. Naar verluidt heeft de nieuwe directeur, Jan Heppener, deze groep vliegers gisteren toegezegd te kunnen blijven. De directie was gisteren echter niet beschikbaar voor een toelichting, aldus vandaag, dinsdag 29 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Insel stelde in de rechtszaak, die onder de vorige directeur was gestart, dat het zogeheten lifo-beginsel (‘last in/first out’) in dit geval niet hoefde te worden toegepast, omdat alle arbeidsplaatsen voor de functie van MD80-piloot zijn komen te vervallen, omdat de MD-vloot niet langer wordt gebruikt.

Ook stelde Insel zich op het standpunt, dat zij op grond van haar ongunstige financiële situatie goede redenen had om van het lifo-beginsel af te wijken. De rechter ziet dat anders. Het enkel vervallen van de MD80-vloot brengt niet zonder meer met zich mee, dat alle piloten die laatstelijk werkzaam waren op dat type toestel in aanmerking komen voor ontslag.

Overwogen is dat Insel niet voldoende gemotiveerd heeft gesteld dat de functies van MD80-piloot en piloot Fokker 50 – waarmee Insel momenteel vliegt – wat betreft de inhoud, de vereiste kennis, vaardigheden, competenties en niveau niet gelijkwaardig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten