dinsdag 29 mei 2018

Jaguar op Costa Ricaans strand doet zich te goed aan dode lederschildpad...

(Bron screenshots: Instagram)
Tortuguero National Park kent oplevende jaguarpopulatie èn legstranden van zeeschildpadden


Hieronder het moment dat een jaguar een lederschildpad eet op het midden van een strand. In de clip, geplaatst op Instagram, is de grote katachtige te zien, kauwend op de kop van het roerloze zeedier aan de Costa Ricaanse kust.

Het is niet duidelijk of de twee meter lange jaguar de schildpad zelf heeft gedood of al dood vond. Manuel Campbell, uit Costa Rica, nam het beeldmateriaal op in het Tortuguero National Park, dat in de afgelopen jaren beroemd is geworden vanwege de weer oplevende jaguarpopulatie.


Volgens wetenschappers is in de noordelijke Caribische regio het aantal jaguars enorm gegroeid, omdat het een van 's werelds belangrijkste broedstranden voor bedreigde schildpadden is. Ongeveer 15.000 tot 20.000 bedreigde zeeschildpadden zwemmen hier elk jaar naar toe voor het broedseizoen dat duurt van mei tot oktober.

Lederschildpadden kunnen tot 2.2 meter lang worden en tot 700 kilo wegen - maar hun langzame snelheid op het land en de noodzaak om op het strand te nestelen maakt ze kwetsbaar voor aanvallen van op het land levende roofdieren. De lederschildpadden worden alleen bejaagd door grotere haaien en orka's in de zee, wat betekent dat sommigen tot 50 jaar kunnen leven. Maar, op het land zijn ze daarentegen gemakkelijke doelen voor de snel bewegende jaguars.


Zoals hun naam doet vermoeden, hebben de zachtaardige wezens een zachte, leerachtige huid - in plaats van harde schilden zoals sommige schildpadden.

De naam Tortuguero wordt ruwweg vertaald als 'schildpadgebied' - hoewel het ook kan worden geïnterpreteerd als 'schildpadvanger'. Tortuguero parkwachters zeggen, dat ze 10 jaar geleden nog nooit een jaguar op hun strand zagen. Nu zeggen onderzoekers, dat ze 16 jaguars in het park hebben geïdentificeerd en schatten dat de grote katachtigen ongeveer 1 procent van de schildpadden doden die er elk jaar nestelen.

Stephanny Arroyo, 31, die natuurbehoud aan de National University van Costa Rica studeert, zei: 'Ik wist zeker dat Tortuguero iets speciaals was. Het gedrag van de jaguars is uniek en de hoeveelheid individuen in zo'n klein gebied is ook uniek. 'Bijvoorbeeld. om twee mannetjes samen te zien lopen of drie mannetjes die samen lopen is iets dat nog nooit eerder is gezien, of een mannetje en een vrouwtje die samen wandelen is iets dat niet bekend was.'

Het is onduidelijk waar de recente opleving van jaguars vandaan komt - maar voor de nieuwe bewoners van de regio zijn de schildpadden een gemakkelijke prooi en dragen ze bij tot een steeds grotere hausse in de populatie van de grote katachtigen.

(Suriname Mirror/The Daily Mail/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten