dinsdag 29 mei 2018

Bijzondere scholen voeren ouderbijdrage weer in voor het schooljaar 2018-2019

'Subsidie van het ministerie wordt laat of onvolledig betaald'

 
De bijzondere scholen hebben besloten de ouderbijdrage te zullen herinvoeren voor het schooljaar 2018-2019, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 29 mei 2018. Hoewel de kosten voor onderwijs onderdeel zijn van het subsidiebeleid van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, wordt de subsidie laat of onvolledig betaald. De ouderbijdrage voor de basisschool is Srd 250 per leerling, Srd 275 voor MULO en Srd 300 voor LBO. 

Aan de ouders is in een brief uitgelegd, dat het noodzakelijk is om de ouderbijdrage weer in te voeren.

De schoolbesturen van de bijzondere scholen, verenigd in de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS) hebben in november 2017 een consultant ingehuurd om de reële kosten te berekenen per kind per jaar. Uit de berekening blijkt, dat de kosten per leerling per jaar Srd 406 bedragen, exclusief leerboeken. De leden van FIBOS zijn akkoord gegaan met de uitkomsten van het onderzoek van de consultant. Op grond hiervan is besloten, dat de schoolbesturen niet langer afhankelijk kunnen zijn van het ministerie voor het subsidiëren van de ouderbijdrage.

Met ingang van het nieuwe schooljaar moeten ouders rechtstreeks geld storten op de rekening van de school. Niet het gehele bedrag van Srd 406 wordt doorberekend aan de ouders. Gekozen is voor een gefaseerde invoering van de kostprijs. In de ouderbijdrage zijn de materiaalkosten bijberekend.

Met de ouderbijdrage worden gedeeltelijk de kosten gedekt om de school draaiende te houden. Het gaat onder andere om:
 Groot en klein onderhoud aan schoolgebouwen
- Operationele kosten van de school, zoals telefoonkosten, schoonmaakmiddelen, elektra, kopieerkosten
- Aanschaf meubilair en niet gesubsidieerde leermiddelen
- Professionalisering van het personeel
- Begeleiding van de scholen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten