dinsdag 29 mei 2018

PALU: 'Regering en haar coalitiefractie in Assemblee zwijgen over geldzending'

'Suriname wordt gewoon voor joker gezet'


'Het is inmiddels al ruim drie weken geledenm dat een geldzending van 19 miljoen euro via de Centrale Bank van Suriname, onze moederbank, onze trots, in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) van Noord-Holland in Nederland in beslag is genomen. Dit OM is vervolgens uitgekomen met een verklaring, dat er sprake is van een onderzoek naar mogelijk witwassen, maar dat de CBvS zelf geen onderwerp van onderzoek is. 

Het argument is gewoon onbegrijpelijk, omdat onderzoek naar witwassen ook kan zonder dat het geld in beslag wordt genomen. Bovendien is elders ook al vastgesteld dat de grootste hoeveelheden zwart geld worden gemaakt in de cocaïne handel vanuit Zuid-Amerika, via Nederland naar Europa. Dan zou het zwarte geld juist de andere kant uit moeten gaan, richting Suriname. Het is duidelijk wat de bedoeling is van het Nederlandse OM. 

Een dergelijke inbeslagname van een geldzending van welke Centrale Bank dan ook, al dan niet in opdracht van derden, door een justitiële autoriteit van een buitenlandse mogendheid is desastreus voor de financiële reputatie van dat land. En dat schijnen onze autoriteiten maar niet te beseffen. 

Wij zijn als rechtgeaarde Surinamers bijzonder trots op onze Centrale Bank van Suriname en hebben geen enkele reden om aan de integriteit van deze monetaire autoriteit te twijfelen.

Wij vinden het dan ook zeer verontrustend en betreurenswaardig dat de regering en haar coalitiefractie in de Assemblee zo weinig doen om de reputatie van onze moederbank nationaal en internationaal luid en duidelijk te verdedigen. Suriname wordt gewoon voor joker gezet en de regering zwijgt. De gemeenschap heeft bijvoorbeeld op geen enkele manier een formeel protest kunnen horen vanuit de Surinaamse regering naar Nederland toe, of dat zelfs maar een ambassadeur om uitleg is gevraagd, niets van dit alles. Zetten wij hierdoor niet gewoon onszelf voor joker? 

Het sturen van een zogenaamd geheim (!) onderhandelingsteam, om met de Nederlandse autoriteiten te praten kan in dit verband dan ook als een grote grap worden beschouwd. De PALU keurt het gedrag van de regering ten stelligste af. 

De partij zal daarom ondanks haar bescheiden positie in het parlement een krachtig protest indienen en ondersteuning vragen aan overige fracties om een gezamenlijk standpunt te formuleren ter verdediging van de reputatie van onze Centrale Bank. Ondanks eventuele politieke verschillen van inzichten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten