vrijdag 4 mei 2018

Venezuela blokkeert 1.133 bankrekeningen vanwege onregelmatigheden

90 Procent van de rekeningen in handen van de bank Banesco

Regering gaat zelf wisselkantoren  openen in speciale economische zones


Venezuela's vicepresident Tareck El Aissami heeft aangekondigd. dat 1.133 bankrekeningen zijn geblokkeerd vanwege onregelmatigheden die zijn onthuld tijdens onderzoeken naar illegale valutawissel.

'Operatie Papieren Handen' ('Manos de Papel') heeft bekendgemaakt, dat 90 procent van de rekeningen in handen was van de bank Banesco. Volgens Aissami maakt het feit dat Banesco geen controles thuis uitvoert op klanten, een 'criminele fixatie van de dollar' mogelijk.

De vicepresident zei ook, dat de bank klanten van wie de bankactiviteit niet overeenkomt met hun financiële profiel niet heeft gerapporteerd aan de hoofdinspecteur banken van de banksector (Sudeban, Superintendencia de las Instituciones del Sector Bancario de Venezuela) .

Illegale transfers werden ontdekt, die de munteenheid van Venezuela uit het land haalden, de meerderheid opererend vanuit Cucuta, Colombia. Banesco werkt sinds 2013 vanuit Colombia. 'Dit betekent, dat we worden geconfronteerd met een grote criminele operatie die erop gericht is Venezolaanse gezinnen zonder geld te laten, onze monetaire basis naar Colombia te extraheren en pogingen doet om een ​​speculatieve marktrente te creëren om het Venezolaanse financieel systeem te boycotten.'

Van bedrijven werd ontdekt, dat ze grote sommen geld zonder rechtvaardiging hadden aangegeven. De regering is van plan wisselkantoren te openen in speciale economische zones, zodat degenen die legitieme geldwisseloperaties hebben, een wettelijke manier hebben om dat te doen, zei Aissami.

'We gaan wisselkantoren openen, zodat mensen die wat geldwisselingstransacties willen doen, vooral familieovermakingen, een legale manier hebben om dit te doen en niet in handen vallen van georganiseerde misdaadmaffia's die de illegale dollar pushen, wat de nationale economie schaadt', zei de vice-president.

In april kondigde de Bolivariaanse regering aan, dat 'Operatie Papieren Handen' had geresulteerd in de detentie van 86 mensen die vastzitten vanwege smokkel van contant geld en wisselkoersspeculatie. De onderzoeksoperatie is een actie tegen de valutaspeculatie die de stabiliteit van de Venezolaanse bolivar beïnvloedt.

Elf topbestuurders van de grootste private bank van het land, Banesco, zijn donderdag 3 mei 2018 gearresteerd voor 'aanvallen' tegen de snel depreciërende valuta van het land, de laatste stap van de  OPEC tegen de private sector.


'We hebben de veronderstelde verantwoordelijkheid (door de leidinggevenden) vastgesteld voor een reeks onregelmatigheden, voor het steunen en verbergen van aanvallen op de Venezolaanse munt ,met als doel de Venezolaanse munt te slopen', zei hoofdaanklager Tarek Saab tijdens een televisie-persconferentie.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Reuters/Twitter/YouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten