vrijdag 4 mei 2018

Bouterse over 'kwestie' sloop raffinaderij Suralco: 'De soep moet niet zo heet gegeten worden als die wordt opgediend'

'De kwestie Suralco zal binnen het kader van gemaakte afspraken worden afgewikkeld'

- 'Suralco is geen bacovenwinkel die zaken onder de tafel afhandelt'
- Breeveld (DOE): 'Buiten de Assemblee om kan er geen besluit genomen worden'


President Desi Bouterse zegt, in reactie op de 'kwestie' sloop raffinaderij Suralco/Alcoa, dat 'de soep niet zo heet gegeten moet worden als die wordt opgediend'. Volgens hem is in de zaak omtrent het aantrekken van een buitenlandse sloperij door Suralco en de poging om toestemming te krijgen van districtscommissaris Armand Jurel van Para om de raffinaderij te ontmantelen sprake van het 'langs elkaar heen werken'. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 4 mei 2018.

Het is bekend, dat de raffinaderij gesloopt moet worden, zegt de president. Wat Suralco heeft gedaan 'is binnen de mate van tolerantie' en deze zaak zal worden rechtgetrokken. De kwestie Suralco zal binnen het kader van gemaakte afspraken worden afgewikkeld, aldus het staatshoofd.

Op de vraag in hoeverre hij nog vertrouwen heeft in de presidentiële commissie antwoordde Bouterse dat hij nog steeds positief gestemd is. De presidentiële commissie gaat door met het werk en Suralco is volgens hem geen 'bacovenwinkel' die zaken onder de tafel afhandelt. 'Het zou Suralco geen goed doen om zaken niet binnen het formele af te handelen, aldus Bouterse.
 
De zaken omtrent de beëindiging van bauxietactiviteiten van Suralco in Suriname zullen niet buiten het parlement om gebeuren. Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons en DOE-fractieleider Carl Breeveld zijn in afzonderlijke reacties daar duidelijk over.

Geerlings-Simons zegt, dat haar standpunt over de ontwikkelingen rond Suralco nog recht overeind staan. Ze zegt momenteel voorbereidingen te treffen voor besprekingen met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en de presidentiële commissie die namens de staat met Suralco/Alcoa onderhandelt.

'De Brokopondo-overeenkomst heeft een wettelijke basis en buiten de Assemblee om kan er geen besluit genomen worden. Het gaat erom dat de overeenkomst door Alcoa wordt opengebroken', zegt Breeveld.

'De kwestie van de vissers houdt ons echter nu allen bezig. De fractie heeft nog niet vergaderd over Alcoa. Het heeft wel onze aandacht', reageert NDP-ondervoorzitter tevens fractieleider André Misiekaba.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten