vrijdag 4 mei 2018

SVJ gekant tegen centraliseren van overheidsnieuws via het NII

'Het centraliseren van publieke informatie is schending van waarborging op de persvrijheid'


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) staat bij de 25e Internationale Dag van de Persvrijheid, donderdag 3 mei 2018, stil bij het centraliseren van het nieuws, waardoor er geen toegang is voor vrije nieuwsgaring van overheidsinformatie. 

De SVJ zegt in een verklaring, dat ministers niet meer willen praten met journalisten, omdat de nieuwsvoorziening centraal plaatsvindt. En ook diverse districtscommissarissen, bedrijven en instellingen gaan dezelfde kant op.

Hierbij doelt de SVJ zeer waaarschijnlijk, zonder dat zij kennelijk het niet aandurft om het beestje bij de naam te noemen, op het Nationaal Informatie Instituut (NII) van Clifton Limburg. Dat zogenaamd instituut is het censuur-doorgeefluik voor persberichten en dergelijke van ministeries en diverse districtscommissariaten via een NII-website, De Boodschap. Maar, de inhoudelijke kwaliteit van de artikelen op die website is niet professioneel en doet de naam 'instituut' geen recht.

SVJ: 'De herdenking van deze dag leent zich ervoor op te merken, dat de heftige bedreigingen, intimidaties tot zelfs moord van de jaren tachtig, ons nu gespaard zijn gebleven, het van belang is waakzaam te blijven en een waarschuwende stem te laten horen. Elke vorm van bedreiging en onder druk plaatsen van de persvrijheid zal en moet pertinent worden afgewezen en bestreden. Het centraliseren van publieke informatie en het weerhouden van de onafhankelijke en vrije pers om onbelemmerd zelf informatie te vergaren, is een regelrechte schending van de nationale en internationale waarborging op de persvrijheid.'

De SVJ roept de overheid op zich te beijveren voor het aannemen en tot wet verheffen van de conceptwet ‘Openbaarheid van bestuur’.

De SVJ wenst te benadrukken, dat journalisten en mediawerkers licht schijnen op lokale en mondiale uitdagingen en dat zij de degene zijn die de verhalen moeten vertellen. Hun service aan het publiek is van onschatbare waarde.

Opmerkelijk is het, dat de SVJ-verklaring integraal door het NII is geplaatst op De Boodschap....

(Suriname Mirror/SVJ)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten