vrijdag 4 mei 2018

Twee soorten rivierdolfijnen in Colombia en de Amazone met uitsterven bedreigd

(Bron foto: F. da Silva VM)
Populatie roze rivierdolfijnen blijft elk decennium halveren


Twee soorten rivierdolfijnen in Colombia en de rest van de Amazone worden met uitsterven bedreigd, volgens een artikel woensdag 2 mei 2018 in het tijdschrift PLOS ONE. Boto-dolfijnen en Tucuxi-dolfijnen, bijgenaamd roze rivierdolfijnen, werden ooit als overvloedig beschouwd in het Amazonegebied, maar onderzoekers zeggen dat hun populaties elk decennium blijven halveren.

'Volgens huidige percentages halveren de boto-populaties om de tien jaar en tucuxi-populaties halveren elke negen jaar', aldus het artikel. Onderzoekers zeiden: 'Tot het laatste decennium werd de roze dolfijn beschermd tegen bedreigingen door het bestaan van legendes en bijgeloof.'

Maar, nu is er de commerciële eis om rivierdolfijnen te doden - hun vlees en vet worden gebruikt als aas om meervallen te vangen - terwijl vrouwtjes elke vier tot vijf jaar een enkel kalf dragen.

De zoetwaterrivierdolfijnen worden door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) vermeld als 'data gebrek', wat betekent dat er niet genoeg bekend is over hun aantallen in het wild.

Maar, PLOS ONE-onderzoekers  zeiden. dat beide soorten rivierdolfijnen volgens hun onderzoek voldoen aan de IUCN-criteria om 'kritisch bedreigd'-status te worden.

Omdat rivierdolfijnen wettelijk beschermd zijn in het Amazonegebied, hebben onderzoekers regeringen opgeroepen wetten beter te handhaven om stervende populaties te beschermen. 'De resultaten zijn zeer verontrustend en laten een daling zien die een van de meest kritische is in een walvispopulatie sinds de eerste jaren van de [niet-traditionele] walvisvangst', aldus onderzoekers.

De IUCN verklaarde in 2006 een ander soort rivierdolfijn in China 'uitgestorven', vanwege menselijke activiteiten die de voortplanting ervan stoppen, zoals overbevissing, bouw van dammen, watervervuiling en toegenomen scheepvaartverkeer.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/PlosOne)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten