vrijdag 4 mei 2018

Somohardjo (Pertjajah Luhur) vreest voor acties zeepiraten tegen vrachtschepen...

'De piraterij noopt tot nationale en internationale samenwerking'

'Ik doe een dringend beroep op de regering om internationaal assistentie te vragen'


De Pertjajah Luhur (PL) vreest, dat wanneer de trend zich voortzet, waarbij vissersboten ongestraft worden overvallen door piraten die er niet voor schromen vissers de dood in te jagen, de piraten er uiteindelijk toe zullen overgaan ook vrachtschepen aan te vallen. Dan wordt er een sfeer van angst gecreëerd die er uiteindelijk toe zal leiden, dat vrachtschepen Suriname niet meer zullen aandoen, met alle gevolgen van dien.

'Suriname is een importland. We voeren meer producten in dan we exporteren. Als het zover komt dat vrachtschepen Suriname niet meer aandoen uit vrees voor piraterij, zullen we geen aardappelen, uien en andere levensmiddelen meer kunnen importeren. Als deze piraten zo brutaal zijn om keer op keer vissersboten aan te vallen, zullen ze er straks ook niet voor schromen de grotere vrachtschepen te beroven. Wat zal er dan gebeuren?', vraagt PL-voorzitter Paul Somohardjo zich af.

Somohardjo vindt het vreselijk dat woensdagavond, terwijl men nauwelijks bekomen is van de vorige aanval, waarbij piraten zestien vissers dwongen om overboord te springen, opnieuw een overval heeft plaatsgevonden. Hierbij zou een kapitein van een vissersboot het leven hebben gelaten.

'Wij leven mee met de familieleden van deze vissers. Het maakt niet uit of het Surinamers zijn of niet. Voor ons is een ieder mens. We betreuren dit voorval dan ook ten zeerste.'

Het kan volgens de PL-voorzitter niet zo zijn, dat Suriname lid is van zoveel internationale organisaties en contributie betaalt, maar de hulp van deze organisaties niet wordt ingeroepen. De piraterij waarmee Suriname thans geconfronteerd wordt, noopt tot nationale en internationale samenwerking.

'We moeten bevriende naties en organisaties om hulp vragen; alleen zullen we het niet kunnen aanpakken. Ik doe een dringend beroep op de regering om internationaal assistentie te vragen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten