vrijdag 4 mei 2018

Nieuw regeringsbeleid: ministeries leggen gezamenlijk werkbezoeken af

Minister Noersalim: 'Als we samenwerken, kunnen we diverse problemen sneller oplossen'


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft in april, als onderdeel van een regeringsdelegatie, een werkbezoek gebracht aan Boven-Suriname. Dit bezoek werd uitgevoerd met de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en het Bureau van de waarnemende districtscommissaris van Boven-Suriname, Yvonne Pinas.

BiZa-minister Mike Noersalim zegt vandaag, vrijdag 4 mei 2018, op Starnieuws, dat dit een nieuwe manier van samenwerken is van de regering. 'Belangrijk bij deze missie was het feit dat we zeggen: we zijn één regering, we trekken samen op, we horen aan en bespreken direct wat we kunnen doen. Dat is de trend die we nu volgen; één van samenwerken, want als we samenwerken, kunnen we diverse problemen sneller oplossen.'

De delegatie heeft bezoeken gebracht aan verschillende dorpen in het gebied, alsook het dienstencentrum Djumu. Er zijn krutu’s, vergaderingen, gehouden met vertegenwoordigers van de bewoners in de persoon van de kapiteins en/of basja's. Zij hebben onder andere aangegeven welke knelpunten zij ondervinden in de dienstverlening van de verschillende ministeries en hun respectieve beleidsgebieden.

Van de ministeries die niet aanwezig waren, heeft de delegatie ook notities genomen om de vraagstukken aan hun collega’s door te spelen, zodat die ook aan oplossingsmodellen kunnen werken.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zich vooral gericht op de bevolkingsadministratie en registratie. Bij de krutu hebben de bewoners van Asidonhopo en omgeving laten weten dat de afstand die zij afleggen om hun burgerzaken in orde te maken hen veel te duur uitkomt. Het Bureau voor Burgerzaken (BvB) in Atjoni is vier uren varen verwijderd van het gebied. Er zijn verzoeken gedaan voor BvB’s in meerdere dorpen. Die worden in overweging genomen, maar het ministerie stelt vanwege haar verantwoordelijkheid voor de dienstverlening prioriteiten. Zo wordt er gekeken naar de bevolkingsdichtheid van de dorpen en hun ligging ten opzichte van de bestaande bureaus.

Noersalim heeft zich als hoofdverantwoordelijke voor de bevolkingsadministratie georiënteerd in het gebied om de ontwikkelingen te volgen, de bewoners aan te horen, de knelpunten te vernemen alsook het personeel dat werkzaam is op de bureaus voor burgerzaken aan te horen. Samen wordt uitgekeken naar oplossingsmodellen voor de aangekaarte problemen, om zodoende de bevolkingsadministratie te verbeteren.

De minister is voornemens ook bezoeken te brengen aan andere dorpen in het land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten