vrijdag 4 mei 2018

45-Jarige sociaal leidster Maria del Carmen Moreno Paez in Arauquita, Colombia, vemoord

Politie vindt lichaam activiste na vijf dagen half begraven


Na vijf dagen zoeken, heeft de politie in Colombia het lichaam van de 45-jarige sociale leidster Maria del Carmen Moreno Paez in Arauca gevonden, zo bevestigden de autoriteiten woensdag. Haar dood werd bevestigd door de gemeentesecretaris van Arauquita, Nelson Perez, die zei: 'Het lichaam werd half begraven gevonden in een boerderij naast haar perceel.'

Als moeder van vijf en presidente van de plaatselijke Raad voor Actie, wordt na de moord op Moreno gerouwd door velen in haar inheemse Arauquita-inheemse gemeenschap. Ze was actief betrokken bij een aantal programma's voor milieuontwikkeling.


'Deze situatie is zeer verontrustend voor de gemeenschap en de gemeentelijke overheid, dus vroegen ze de autoriteiten om onderzoek te doen om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor deze misdaad en om te worden gestraft conform de wet', zei burgemeester Renson Martinez Prada.

Na het overvallen van de familieboerderij, ontvoerde een groep mannen vrijdagochtend Moreno. Ze werd voor het laatst levend gezien, handen en voeten gebonden in een video die viral ging via social media. Haar ontvoerders beweerden lid te zijn van een paramilitair offensief, de United Self-Defence Group, en eisten een losgeld van 35.000 dollar binnen 24 uur voor haar veilige terugkeer.



Onderzoekers spreken de bewering van de ontvoerders tegen, dat zij deeluitmaken van een gemeenschappelijke criminele groep. omdat er geen paramilitaire aanwezigheid is in het Arauca-departement.

Sociaal leiders demonstreerden samen met bewoners van de gemeenschap om haar vrijlating te eisen. Burgemeester Martinez Prada bood zelfs een beloning aan voor iedereen die informatie kon geven over de verblijfplaats van Moreno. 'We verwerpen categorisch deze gemene moord waardoor het hart van het Arauquita-volk vandaag treurt, degenen die pleitten voor de vrijheid van deze vrouw', zei de burgemeester in een verklaring.



Na de dood van Moreno heeft districtsgouverneur Ricardo Alvarado Bastene een buitengewone veiligheidsraad bijeen geroepen om de golf van ontvoeringen in het oosten van Colombia aan te pakken.

Bijna 500 sociale leiders deden een beroep op de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, en verzochten de organisatie voorzorgsmaatregelen te nemen om de levens van Colombia's mensenrechtenverdedigers te beschermen, 'vooral in gebieden die het zwaarst zijn getroffen door gewapende conflicten'.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten