donderdag 10 mei 2018

Peruaanse muzikant die om hulp vroeg om Venezuela te verlaten pleegt zelfmoord

Carlos Fernández Prada zou lijden aan ernstige depressie na de dood van zijn vrouw


Zijn dood heeft zijn jongste dochter Michelle (21) alleen achtergelaten in Maracaibo, en haar familie probeert geld te sparen om haar terug te krijgen naar Peru


De Peruaanse musicus Carlos Fernández Prada heeft maandag 7 mei 2018 zelfmoord gepleegd. Hij was naar verluidt getroffen door een ernstige depressie, veroorzaakt door de dood van zijn vrouw bijna een jaar geleden en de financieel onzekere situatie waarin hij zich bevond terwijl hij in Venezuela woonde.

In april sprak hij met de lokale krant El Comercio over hoe moeilijk het leven in Venezuela was, en legde uit, dat hij slechts 4 dollar per maand verdiende en om hulp vroeg om hem en zijn dochter Michelle terug naar Peru te laten repatriëren.

Hoewel zijn familie een spaarrekening opende, die open stond voor donaties, haalden ze niet genoeg geld op om vliegtickets te kopen, en de twee hadden problemen met de autoriteiten bij het proberen om noodpaspoorten te krijgen.


'In Venezuela is zoveel gebrek aan menselijkheid van de kant van de autoriteiten, dat ik erg ongerust ben en ik om hulp vraag voor mij en mijn dochter', vertelde hij in april aan El Comercio. 'We hebben twee vliegtickets nodig, we willen hier weg, maar we kunnen ze niet kopen, omdat ik het equivalent van 4 dollar per maand verdien.'

Fernández leed aan depressie en chronische ondervoeding en zag de verslechterende situatie in Venezuela als een onontkoombare neerwaartse spiraal.

'Carlos had een paar dagen niet met ons gecommuniceerd', vertelde zijn neef Consuelo Fernández Prada aan El Comercio in een artikel dat woensdag is gepubliceerd. 'Hij was erg depressief, hij sliep niet en hij zei, dat hij mensen zag op zoek naar voedsel in de vuilnisbak. Hij wilde die extremen niet bereiken.'


Fernández was met zijn gezin naar Venezuela gegaan om de wens van zijn stervende Venezolaanse moeder te vervullen, die in haar thuisland begraven zou worden, zo meldde de krant. Hij bleef bij de wens van zijn Uruguayaanse vrouw, en zij vestigden zich in Maracaibo met hun twee kinderen Sai en Michelle. Hij steunde het gezin met zijn muziek, maar toen de politieke situatie verslechterde, waren er minder culturele evenementen en hij worstelde om geld te verdienen.

Zijn vrouw Virginia kreeg kanker, maar door een gebrek aan medische voorraden en geen geld om fruit of groenten te kopen, verslechterde haar toestand. Haar familie in Uruguay slaagde erin om een vliegticket naar Uruguay voor haar te sparen, maar bij het bereiken van de luchthaven verbood men haar te laten reizen, omdat ze geen begeleider had. Ze keerden terug naar hun huis, waar haar zus haar kon bezoeken, maar drie dagen later viel ze uit bed en brak haar been. Ze slaagden erin haar naar een ziekenhuis te brengen op de achterkant van een vrachtwagen, maar omdat ze geen verdoving hadden, probeerden ze het bot te fixeren zonder enige pijnverlichting, en Fernández herinnert zich haar geschreeuw van pijn. Kort hierna stierf Virginia op tragische wijze.


Fernández gebruikte Facebook als een manier om met zijn familie te communiceren en om hulp voor hem en zijn dochter te vragen. 'Als je familie of vrienden hebt die om verschillende redenen [Venezuela] (zoals ik) nog steeds niet hebben verlaten, denk dan niet twee keer na en stuur hulp in de naam van God.', schreef hij in een Facebook-status. 'Je kunt je de kwelling van het leven hier niet voorstellen en niet goed kunnen eten. Ik bid tot God voor de Venezolanen, hun kinderen en hun familie in dit uur van verlatenheid!'



Zijn dood heeft zijn jongste dochter Michelle, die 21 is, alleen achtergelaten in Maracaibo, en haar familie probeert geld te sparen om haar terug te krijgen naar Peru. Ze hebben een openbaar verzoek gedaan aan Martín Vizcarra en de regering om hen te helpen haar naar huis te brengen.

'Ze heeft daar niemand. Ze is helemaal alleen gelaten', vertelde haar tante aan El Comercio.

Als u de familie wilt helpen, is het account bij Scotiabank, rekeningnummer 562-0744051. Het werd oorspronkelijk geopend om Fernández uit Venezuela te helpen, maar nu gaat het geld naar repatriëring van het lichaam, crematie en andere begrafeniskosten.



(Suriname Mirror/Peru Reports/El Comercio/Facebook/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten