donderdag 10 mei 2018

Peruaans Amazonegebied wordt in hoog tempo kaalgekapt

Tussen 2001 en 2016 is bijna twee miljoen hectare bos verloren gegaan

'De situatie is bijzonder verontrustend is in het zuidelijke Amazonegebied van Madre de Dios'


Het Peruaans Amazonegebied ondergaat in hoog tempo ontbossing: officieel heeft de Peruaanse Amazone tussen 2001 en 2016 bijna twee miljoen hectare bos verloren, of meer dan 123.000 hectare per jaar, aldus cijfers dinsdag 8 mei 2018 bekendgemaakt door het ministerie van Milieu. 

Landbouw, veeteelt, illegale houtkap, clandestiene mijnbouw en drugshandel waren de belangrijkste schuldigen, liet Cesar Calmet, het hoofd van het Bosbehoudprogramma van het ministerie (Programa Nacional de Conservación de Bosques, PNCB), weten aan persbureau AFP.

'Tenzij beslissingen worden genomen over de kwestie, zou bosverlies 300.000 tot 400.000 hectare per jaar kunnen bereiken', waarschuwde hij. Satellietfoto's laten zien, dat de ontbossing zich in 2017 voortzette, met 143.000 hectare Amazonewoud dat van de kaart van Peru werd geveegd, 'het equivalent van 200.000 voetbalvelden', aldus de milieu-nieuwswebsite Mongabay.

Peru is een van de 17 'mega diverse'  landen op aarde, die samen 70 procent van de biodiversiteit van de wereld bevatten, volgens het milieuagentschap van de VN. Het is ook het land met de op een na grootste uitgestrektheid van Amazonewoud na Brazilië.

Het Amazonegebied ligt in het oosten van het land en is goed voor een derde deel van Peru's grondgebied. Het is een waardevolle bron voor het opvangen van broeikasgassen, de oorzaak van het broeikaseffect.

Calmet's groep bij het ministerie van Milieu zegt, dat de situatie bijzonder verontrustend is in het zuidelijke Amazonegebied van Madre de Dios, waar goudzoeken wijdverspreid is en de ontbossing snel voortschrijdt, van 5.000 hectare in 2001 tot 17.000 in 2016.

Paus Franciscus reisde naar de regio in januari en riep op tot bescherming van de Amazone en de inheemse bevolking.

(Suriname Mirror/phys.org/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten