donderdag 10 mei 2018

Jogi (VHP): ‘We willen weten welke relatie Elias heeft met Siemens’

'Elias doet inkopen zonder dat duidelijk is of daartoe een openbare inschrijving is gehouden'

 
VHP-parlementariër Mahinder Jogi is bezorgd over het feit, dat De Nationale Assemblee (DNA) sinds 12 april niet in plenaire openbare vergadering bijeen is gekomen. De VHP-fractie heeft samen met de NPS, ABOP, Pertjajah Luhur en DOE afgelopen week twee spoedvergaderingen aangevraagd over de veiligheid van de visserijsector en over de ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Jogi heeft vooral bedenkingen over de aankopen die minister Antoine Elias van Volksgezondheid bij Siemens in Den Haag heeft verricht voor verschillende ziekenhuizen in Suriname. 'Er zijn heel veel zaken die met spoed besproken moeten worden. Het rammelt bij de apotheken en je hebt problemen bij de RGD, maar de minister van Volksgezondheid wenst aankopen te doen zonder de leiding van andere ziekenhuizen te betrekken. Waarom speciaal bij Siemens? Wij willen daarom weten welke relatie de minister heeft met Siemens', zegt de politicus woensdag 9 mei 2018 in het Dagblad Suriname.

Jogi voert aan, dat het opmerkelijk is dat een pas aangetreden minister zo snel overgaat tot het doen van inkopen zonder dat het duidelijk is of daartoe een openbare inschrijving is gehouden. Geëist wordt dat de bewindsman het college zo spoedig mogelijk informeert wat er precies is aangeschaft. 'Nieuwe apparatuur kost geld, dus wij moeten goed kijken welke prioriteiten worden gesteld binnen de gezondheidszorg. Een ander aspect bij deze aankopen is dat ze voor een groot deel worden voorgefinancierd door Siemens, dus nog meer schulden op de schouders van Surinamers', aldus de politicus.

Jogi, die beide interpellatievoorstellen heeft ondertekend, benadrukt het jammer te vinden dat tot nu toe niets van de parlementsleiding is vernomen. 'Ik ga ervan uit dat nadat de stukken zijn ontvangen, de DNA-leiding dit door communiceert naar de regering.'

Jogi vindt het jammer, dat het parlement niet kan functioneren als spreekbuis van het volk, terwijl schoolbussen weer met stakingen dreigen en beursalen in Cuba al negen maanden niet door de overheid zijn uitbetaald. 'Steeds horen wij dat er geen geld is, maar de regering kan haar prioriteiten gewoon niet goed rangschikken. De studenten zitten zover van huis en zijn afhankelijk van het bedrag dat hun beloofd is.'

De VHP’er vindt het ook frappant, dat Onderwijsminister Lillian Ferrier als argument aanhaalt dat de procedure voor uitbetaling lang duurt. 'Als de minister een maand langer moet wachten voor haar salaris, gaat zij niet omkomen van de honger. Maar, een student in een vreemd land die ver van ouders en familie is, gaat wel problemen krijgen. Dit is niet verantwoord. Wij moeten betere prioriteiten maken en de gelden gelijk storten', aldus de politicus.

Jogi vindt het verder schandelijk dat personen als Khemraj Ramjattan, de Guyanese vicepresident tevens minister van Publieke Veiligheid, en de ex-Guyanese president Bharat Jagdeo, wel in staat zijn met spoed naar Suriname te komen om informatie in te winnen over het lot van de overvallen Guyanese vissers, maar de Surinaamse regering niet eens met auto’s naar het parlement kunnen rijden om de Surinaamse volksvertegenwoordiging te informeren. 'Daarom hebben wij een brief hierover geschreven. De regering moet ons niet alleen informatie geven, maar ook de inzichten van het parlement meenemen. Als Surinamers moeten het parlement en de regering dan gezamenlijk een standpunt innemen met betrekking tot hun plan van aanpak in de toekomst. Wij moeten onze visserijsector behouden', aldus de politicus.

De VHP’er benadrukt, dat de regering zo snel als mogelijk informatie moet geven over de verschillende zaken die spelen in de gezondheidszorg. 'De samenleving wordt regelmatig geconfronteerd met medicijnen die niet beschikbaar zijn en die ook niet op SZF-recept verkrijgbaar zijn. Zij moeten steeds, ondanks hun SZF-verzekering, extra kosten maken voor hun eigen gezondheid. Steeds wordt het werk bij medische instellingen neergelegd, omdat niet tijdig wordt betaald. Niemand kan dus ontkennen dat er problemen zijn binnen de gezondheidszorg. De burger heeft niet gestemd voor Bouterse en zijn ministers, maar parlementariërs. Wij als vertegenwoordigers van het volk zullen die informatie en oplossing daarom moeten eisen.'

Volgens Jogi moet deze zaak niet politiek afgewenteld of gedraineerd worden, maar met alle haast worden aangepakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten