donderdag 10 mei 2018

Eerste regenseizoen van dit jaar in Colombia telt tot nu toe 4.000 getroffenen

Ten minste 18 mensen zijn gedood door weersomstandigheden

(Bron foto's: Twitter/@Akasancho)
10% Van het land getroffen door grondverschuivingen, overstromingen, instortingen in infrastructuur en schade aan wegen


Het eerste regenseizoen van dit jaar heeft tot nu toe 4.000 slachtoffers achtergelaten in Colombia. Ten minste 18 mensen zijn overleden, volgens het Bureau voor Rampenbeheer van het land. Grondverschuivingen, overstromingen, instortingen in infrastructuur en schade aan wegen hebben bijna 10% van het land getroffen, waarbij departementen langs de Caribische en Pacifische kuststaten het zwaarst worden getroffen. 

In Antioquia hebben aardverschuivingen verschillende wegen geblokkeerd, waardoor 98% van het departement in de gaten werd gehouden, waaronder één gemeente die op rood werd gezet.

Medellin
In Santander was maandag 7 mei 2018 een overloop in de Pailitas-stroom, die een aardverschuiving veroorzaakte die tien voertuigen mee sleepte en twee mensen vermist. Hulporganisaties hebben een oranje waarschuwing afgegeven in deze afdeling.

Ondertussen hebben gewasschade en overstroomde wegen in het Pacifische departement Valle del Cauca de lokale economie onder druk gezet. Cali, de hoofdstad van het departement, blijft op geel alarm.

In Barranquilla lieten de zware regenval van zaterdag meer dan 500 getroffen huizen achter en een 17-jarige jongen met het syndroom van Down verdween.



In Arauca zetten hulporganisaties de reddingswerkzaamheden voort in de landelijke sector van de gemeente Saravena, waar in de vroege uren van zondag een overstroming plaatsvond van de rivier de Banadias, waardoor ongeveer 400 gezinnen werden getroffen.

Het Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales (Ideam) stelde in zijn dagbulletin dat het Caribisch gebied en de Andesregio op scherp stonden vanwege een stijging van de rivierniveaus.


De directeur van de Unidad Nacional para la Gestión del Riesgo de Desastres (UNGRD), Carlos Ivan Marquez, is van mening dat Colombianen waakzaam moeten blijven gedurende het stormachtige seizoen. 'Het belangrijkste is dat we onze alertheid niet verlagen in preventie (...) we vragen mensen niet te worden blootgesteld, reizen niet 's nachts als het regent, ga niet naar buiten als er bliksem is', zei Marquez.

Ondanks het aantal getroffen regio's, heeft Colombia zijn infrastructuur en ontwikkeling rond overstromende regens verbeterd, volgens Marquez. 'Colombia was erg kwetsbaar voor het regenseizoen, de laatste grote gebeurtenissen was het fenomeen van 'la niña' in 2010 en 2012', zei Marquez.

'Er zijn 4.000 gezinnen getroffen. Vergeleken met 50.000 gezinnen in de voorgaande jaren is dat een heel klein aantal. Maar, een getroffen familie heeft nog steeds volledige aandacht nodig.'

Marquez voegde eraan toe dat de regering minstens 4 miljard dollar heeft geïnvesteerd om het land te beschermen tegen overvloedige regenval.

Het regenseizoen begon in maart en eindigt normaal gesproken in juni.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten