donderdag 10 mei 2018

Extreemrechtse doodseskaders controleerden helft van Colombiaanse Congres begin jaren 2000

'Min of meer de helft van het Congres werd beïnvloed door paramilitaire groepen'


Extreemrechtse doodseskaders controleerden ongeveer de helft van het Colombiaanse Congres in de vroege jaren 2000, volgens een van de belangrijkste politieke leiders van de paramilitairen. Ivan Roberto Duque (Ernesto Baez), de politieke leider van het centrale Bolivar-blok (Bloque Central Bolívar, BCB), zei dat de bevolking van Colombia nog moet uitzoeken wat de werkelijke invloedssfeer van de AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) en de paramilitaire strijdkrachten is. 

Meer dan 60 Congresleden, minstens zeven gouverneurs en een onbekend aantal lokale overheidsfunctionarissen zijn in de gevangenis beland, maar volgens Baez hebben veel meer politici een rol gespeeld in het massale slachtofferschap van Colombianen.

'De kwestie van politiek en ingrijpen in verkiezingen ... gebeurde overal om me heen. Ik geloof dat min of meer de helft van het Congres werd beïnvloed door paramilitaire groepen', vertelde Duque aan journaliste Vicky Davila, wiens schoonvader een gevangenisstraf van 24 jaar dient wegens zijn banden met de AUC.


De voormalige paramilitaire leider zei, dat hij er zeker van was, dat ook de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), de guerrillagroep die vorig jaar demobiliseerde, steun kreeg van politieke actoren en bedrijven.

Duque zei, dat hij alleen de actieve steun genoot van '32 Congresleden, gouverneurs, burgemeesters en raadsleden.' De voormalige ideoloog van de AUC zei dat hij 'er niet aan twijfelt' dat paramilitaire commandanten de presidentsverkiezingen van 2002 beïnvloedden waarin senator Alvaro Uribe tot president werd gekozen. Duque zei dat er 'geen twijfel over bestaat', dat de AUC de stemming van 2002 beïnvloedde, maar zei dat elke paramilitaire commandant vrij was om kandidaten te ondersteunen. 'Dit betekent niet, dat er geen paramilitaire sectoren waren die Uribe ondersteunden, ik ben er zeker van dat die er waren, maar er was geen order die voortkwam uit het centrale commando', zei de voormalige paramilitaire leider.

'Voor zover ik weet heeft Uribe nooit een overeenkomst gesloten met de AUC om zijn verkiezing te bevoordelen', aldus Duque. 'Ik heb ernstige zorgen over die man ... maar die zorgen kunnen me niet bevestigen ... , dat we een overeenkomst hadden met' de voormalige president om ons in de verkiezingen te mengen.

Duque uitte twijfels over Amerikaanse beweringen, dat FARC-commandanten na hun demobilisatie betrokken zouden zijn bij drugshandel. 'Ik hoop dat ze niet worden geconfronteerd met hetzelfde als wij', zei Duque, die een van de weinige AUC-commandanten was die niet aan de VS werd uitgeleverd over claims dat ze criminele activiteiten voortzetten.

'We hebben toezeggingen gedaan en akkoorden gesloten en de regering heeft hen schaamteloos geschonden', zei de voormalige AUC-leider, die waarschuwde voor de gevolgen van niet-naleving door de staat van de vredesovereenkomst. Duque drong ook aan te erkennen, dat het land er niet in slaagde de paramilitairen te demobiliseren en systematisch gebruikmaakten van doodseskaders in de politiek en de economie.

'Wat er gebeurde was een demobilisatie van een gewapende vleugel van het paramilitaire systeem, maar als een politiek, sociaal, economisch, bijna'cultureel fenomeen is het niet verdwenen', zei Duque. 'Als we vrede willen, hebben we twee fundamentele dingen nodig: we moeten ons houden aan de afspraken [met de FARC] ... en we moeten zo snel mogelijk tussenkomen in de kwestie van het geweld ...', zei Duque.

Verder bekritiseerde de paramilitaire leider de nieuwsmedia en het rechtsstelsel van het land, omdat ze niet hebben bericht over de '1.500 uur getuigenissen' van gedemobiliseerde leden van de AUC waarin zij zakenlieden en militairen identificeren die naar verluidt hebben deelgenomen aan het massale slachtofferschap van burgers. De voormalige AUC is het afgelopen jaar met de FARC overeengekomen om samen te werken met de Waarheidscommissie in de hoop opnieuw de misdaden te verhelderen die tijdens het gewapende conflict zijn gepleegd en een einde te maken aan het geweld dat het land en de stedelijke periferie van het land nog steeds teistert.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten