donderdag 10 mei 2018

Oud-president Jagdeo van Guyana: 'Regering van Granger neemt recente aanval op Guyanese vissers niet serieus'

(Bron foto: Newsroom.gy)
Jagdeo wil van zijn regering vernemen wat gedaan wordt om de overvallen aan te pakken


Ofschoon president David Granger van Guyana de recente aanval van zeepiraten op Guyanese vissers voor de Surinaamse kust een bloedbad noemde, neemt zijn regering deze zaak niet serieus. De regering kwam pas in actie nadat een lid van het parlement aan de bel had getrokken en het duurde ruim een week voordat een regeringsvertegenwoordiger naar Suriname ging. Dat zei oppositieleider tevens ex-president Bharrat Jagdeo gisteren tijdens een persconferentie in Georgetown, alduds vandaag, donderdag 10 mei 2018, de Ware Tijd.

De politicus vertoefde begin deze week ook in Suriname voor ontmoetingen met getroffen vissers en hun familieleden.

In Guyana hebben familieleden van vissers zich er ernstig over beklaagd, dat ze van de autoriteiten daar maar geen informatie konden krijgen nadat het nieuws over de aanvallen bekend werd. Na interventie van de parlementariër Nigel Dharamlall konden via minister Winston Felix van Burgerzaken snel reisdocumenten in orde gemaakt worden zodat een aantal mensen naar Suriname kon komen.

Het kan er bij Jagdeo niet in, dat minister van Openbare Veiligheid, Kemraj Ramjattan, pas na acht dagen naar Suriname kwam om informatie in te winnen bij de lokale autoriteiten en aan te geven dat Guyana volledig zal meewerken aan het onderzoek. Dat had, aldus de ex-president, 'al de volgende dag' via de telefoon kunnen gebeuren of via internet. De politicus voerde aan, dat zijn reis naar Suriname deels bedoeld was om uit de eerste hand informatie te verzamelen om zo beter in staat te zijn de regering aan te sporen om acties te ondernemen 'die passen bij een tragedie van dergelijke omvang'.

Uit de in Suriname verkregen informatie concludeert Jagdeo, dat de recente overvallen geen op zich zelf staande incidenten zijn. Vissers hebben aangegeven dat ze meerdere keren aangifte van beroving bij het Korps Politie Suriname hebben gedaan, maar dat die aangiften op sommige politiebureaus niet serieus werden genomen, omdat Guyanezen slachtoffers waren of de klachten door Guyanezen gedeponeerd werden.

Morgen zal zijn partij, PPP (People's Progressive Party), een motie bij het parlement indienen om de situatie te bespreken en van de regering te vernemen wat gedaan wordt om de overvallen aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten