donderdag 10 mei 2018

Ecuadoraanse inheemse vrouwen uit Angochagua-gemeenschap promoten traditionele geneeskunde

In sommige lokale ziekenhuizen hebben medische professionals 'verticale bevalling' geïntroduceerd


In aanloop naar de Internationale Actiedag voor de Gezondheid van Vrouwen, 28 mei,  verwelkomen Ecuadoraanse inheemse vrouwen uit de Angochagua-gemeenschap die dag dinsdag 8 mei 2018 met een demonstratie van traditionele geneeskunde.

Regionale gezondheidsautoriteiten namen deel aan de activiteit die de voorouderlijke praktijken tonen die de dubbele doelstelling van reflectie en educatie voor de gemeenschap dienen. 'Wij in onze gemeenschappen hebben trainingsprogramma's voor jonge mensen zodat, als we oud zijn, deze kennis niet verloren gaat', legt Josefina Lima, een vertegenwoordigster van het Kichwa Otavalo-volk, uit.

Lima zei, dat het evenement de inheemse gemeenschappen de mogelijkheid geeft om hun kennis van de voorouderlijke geneeskunde te delen en tegelijkertijd de gemeenschap als geheel te laten groeien door de uitwisseling van informatie.

Dit is het tweede educatieve programma in zijn soort in het district. Volgens directeur Gezondheid  Harvi Reascos is wederzijds respect voor de tradities van de inheemse cultuur van vitaal belang voor de gemeenschap.

'Onze visie zal altijd zijn om de complementariteit van de voorouderlijke geneeskunde te promoten ten behoeve van de gemeenschap, en om het gearticuleerde werk met de interculturele gezondheidsexperts te versterken en op deze manier gezamenlijke werkstrategieën te genereren', zei hij.

De belangstelling van de lokale overheid voor traditionele medische praktijken van de inheemse gemeenschappen toont een positieve ontwikkeling in het opbouwen van relaties.



In sommige lokale ziekenhuizen hebben medische professionals 'verticale bevalling' geïntroduceerd, een typische vorm van bevalling in inheemse gemeenschappen, in hun geboorte-units in een poging om inheemse vrouwen ertoe te brengen in hun faciliteiten te bevallen.

In een interview met anatropologe Carmen Mozo Gonzalez, legde één Quichua Otavaleña-vrouw, vroedvrouw, medisch studente en gemeenschapsleidster Mercedes, uit: 'We noemen het een thuisbevalling, maar de wetenschappers, de kenners, zeggen verticale geboorte. Voor ons is het een thuisbevalling, met steun van familieleden, en we hebben de directeur gezegd: we willen verticale bevalling implementeren. Je moet praten met technische woorden voor de directeuren!'

Maar, de moedersterfte en kindersterfte - als gevolg van infectie, ziekten en postpartum bloeding of andere gezondheidscomplicaties - zijn als gevolg hiervan aanzienlijk afgenomen.

Er is een maand vol evenementen gepland voorafgaand aan de Internationale Actiedag voor de Gezondheid van Vrouwen. Enkele van de activiteiten omvatten een missverkiezing en een Olympische bijeenkomst voor senioren en mensen met een handicap.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten