donderdag 10 mei 2018

Guyana gaat verdachte zeepiraten zelf vervolgen

'Personen in Guyana kunnen worden aangeklaagd, ook als ze misdrijven in andere jurisdicties hebben gepleegd'

(Bron foto: Kaieteur News)

Het is niet waarschijnlijk dat Guyana verdachten van de recente overvallen op zee ter berechting aan Suriname zal uitleveren. Het buurland wil verdachten zelf vervolgen, omdat zijn anti-piraterijwetgeving daartoe voldoende ruimte biedt. Dat liet minister van Openbare Veiligheid, Kemraj Ramjattan, gisteren doorschemeren tijdens een persconferentie in Georgetown, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 10 mei 2018.

Hij deelde mee, dat minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, heeft toegezegd dat de processen-verbaal van de verhoren die hier door de politie worden afgenomen van verdachten en getuigen vertaald zullen worden en aan de Guyanese autoriteiten beschikbaar zullen worden gesteld.

'Onze anti-piraterijwetgeving voorziet erin, dat personen in Guyana kunnen worden aangeklaagd ook als ze de misdrijven in andere jurisdicties hebben gepleegd en in het verleden hebben we deze wetgeving met succes toegepast', zegt de bewindsman. Suriname en Guyana hebben geen bilateraal uitleveringsverdrag en Suriname heeft het Caricom-uitleveringsverdrag ook niet getekend, omdat de Grondwet de uitlevering van Surinaamse staatsburgers verbiedt. Mochten aangehouden verdachten de Surinaamse nationaliteit hebben, dan kan Paramaribo hen ook niet aan Guyana uitleveren.

Ramjattan legde uit, dat van de Surinaamse autoriteiten is vernomen dat in totaal dertig verdachten zijn aangehouden, van wie twaalf nog in voorarrest zijn. Intussen zouden nog twee mannen die als hoofdverdachten worden aangemerkt achter tralies zitten. Van advocaten wordt echter vernomen dat er momenteel meerdere verdachten vastzitten. Zij vermoeden dat de Guyanese minister de feitelijke plegers van de overvallen bedoelt.

Er is een sterk vermoeden dat de opdrachtgevers van de aanslag zich in Guyana bevinden. Daar worden drie mannen door de justitiële autoriteiten vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de recente overvallen. Minister Ramjattan hield de Guyanese media voor, dat de justitiële autoriteiten er vooralsnog van uitgaan dat de overval onderdeel was van een vergeldingsactie.

Volgens de bewindsman heeft Defensieminister Ronni Benschop toegezegd, dat politie en leger gezamenlijk kustpatrouilles zullen uitvoeren.

Ramjattan was begin deze week in Paramaribo voor overleg met de lokale autoriteiten naar aanleiding van de gewapende overval op vissersboten eind vorige maand. Zeker twaalf vissers worden nog vermist van wie wordt vermoed dat ze zijn omgekomen. Vijf mannen overleefden de aanval en tot nu toe zijn de lichamen van drie slachtoffers geborgen. De slachtoffers zijn overwegend Guyanezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten