donderdag 10 mei 2018

Onrust in Galt, Californië (VS), over komst opvangcentrum voor 51 doodshoofdaapjes uit proefdiercentrum

Stanford Universiteit: 'Onze missie is om apen te huisvesten die met pensioen gaan'



Er is een debat aan de gang over een apenopvangcentrum dat net buiten Galt in Sacramento County, Californië (VS), probeert open te gaan. Het centrum moet minstens 51 gebruikte doodshoofdaapjes (Saimiri sciureus), uit een proefdiercentrum gaan huisvesten.

'Onze missie is om apen te huisvesten die met pensioen gaan', zei Christine Buckmaster, een onderzoekster van de Stanford Universiteit (daar zijn dierproeven gedaan met vooral Guyanese doodshoofdaapes, maar niet uitgesloten kan worden dat ook proeven zijn gedaan met aapjes uit Suriname; zie onderaan). Ze vraagt ​​toestemming om een ​​dierenopvangcentrum te bouwen op een leegstaand deel van haar vijf hectare groot landgoed aan North Valensin Road. 'We willen dat ze apen worden. We laten ze grotendeels alleen', voegde ze eraan toe.

De primaten zijn gebruikt in medische onderzoeksstudies en hebben nu een plek nodig om hun resterende dagen te leven.




'We staan bij deze dieren in de schuld', zei een spreker tijdens het debat dinsdagmiddag 8 mei 2018 voor de Raad van Toezichthouders van Sacramento County.

Velen in de onderzoeksgemeenschap zeiden dat deze apen waarschijnlijk zonder opvangcentra als deze zouden worden geëuthanaseerd. 'Ik denk dat het absoluut belangrijk is dat plaatsen als Squirrel Monkey Haven bestaan, zodat wanneer deze apen in aanmerking komen voor hun pensioen ze eigenlijk ergens naartoe kunnen gaan', zei een vrouw.

Maar, tegenstanders hebben zorgen over het potentieel voor ontsnapping, het lawaai en de stank. 'Het afval moet worden behandeld als biologisch gevaarlijk afval, wat niet is wat ze van plan zijn te doen', zei een buurman. Maar, de advocaat van de aanvragers zei dat dat niet waar is. 'Dit project is op alle mogelijke manieren tot zondag onderzocht en heeft aan alle normen van de mensheid voldaan', zegt Nick Avdis van Thomas Law Group. 'De 51 doodshoofdaapjes hebben nu minder afval dan twee middelgrote honden', zei een andere persoon tijdens de vergadering.



Sommige bewoners denken echter, dat het ten koste gaat van hun eigen zuurverdiende pensioen en ze willen dit apenopvangcentrum niet in hun buurt. 'In dit geval hier is het gewoon de verkeerde locatie', zei een man. 'Er zijn te veel onbekend over het project', zei een ander.

Hoewel de meeste mensen het erover eens zijn, dat de apen een huis nodig hebben, maar veel huidige bewoners zijn niet bereid om te delen. 'We kwamen naar het land, omdat we de geluiden van het land leuk vinden. Nooit in een miljoen jaar zou ik denken, dat we hier nu zouden zijn en ik wou dat we dat niet waren', zei een huiseigenaar.

Het bestuur heeft het besluit twee weken uitgesteld in de hoop dat de andere groepen samen kunnen werken om geschillen te voorkomen. Als ze het groene licht krijgen, zullen de 51 dooodshoofdaapjes, die momenteel voor gedragsonderzoek worden bestudeerd, intrekken.


Ter informatie:
In oktober 2008 exporteerde het bedrijf Tropical Wildlife in Paramaribo 60 monkimonki's (doodshoofdaapjes) naar een beruchte dierenhandelaar in Miami, Florida (VS), Worldwide Primates Inc., die dieren doorverkoopt aan proefdiercentra:



(Suriname Mirror/CBS13 Sacramento/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten