donderdag 9 januari 2020

Grote hoeveelheid Peruaanse garnalen in beslag genomen bij invallen in Beijing, China

Douaniers nemen 20 ton dozen bevroren vis, inktvis en garnalen in beslag


Een grote hoeveelheid Peruaanse garnalen werd in beslag genomen tijdens invallen door de autoriteiten van Beijing op maandag 7 januari 2020 waarbij 15 mensen werden gearresteerd in de Chinese hoofdstad. 

De arrestaties vonden plaats tijdens invallen in verschillende pakhuizen in de buitenwijken van de stad, waarbij douanebeambten 20 ton dozen bevroren vis, inktvis en garnalen in beslag namen. De smokkelbende zou naar verluidt 200 miljoen CNY ($ 28,8 miljoen) aan zeevruchten hebben gesmokkeld en volgens de douane van Beijing CNY 40 miljoen aan douanerechten vermeden.

Op foto's staat de naam van het zeevruchtenbedrijf Qingdao Ocean Fishery's op dozen met bevroren inktvis, terwijl op dozen met garnalen "Product van Peru" staat.

In een verklaring zei Beijing Customs, dat de zeevruchten uit Latijns-Amerika en Vietnam kwamen. Peru heeft in 2018 3..700 ton garnalen naar Vietnam geëxporteerd, volgens gegevens van het International Trade Centre, waarvan de meeste daadwerkelijk naar China zouden zijn overgeladen. Peru heeft echter onlangs de goedkeuring gekregen van de Chinese autoriteiten om zeevruchtenproducten naar het land te exporteren, wat de prikkels voor smokkelaars in China vermindert.

Ondertussen is Qingdao Ocean Fishery mogelijk een externe leverancier geweest en niet medeplichtig aan een smokkeloperatie - het werd niet genoemd in de verklaring van de douane van Beijing. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Qingdao, vist in het zuidwesten van de Atlantische Oceaan en heeft ook een dochteronderneming in Uruguay, volgens haar website.

De inval werd op tv uitgezonden en geeft aan, dat de strijd van de Chinese autoriteiten om de smokkel van zeevruchten te beperken nog steeds aan de gang is. Sinds 2017 zijn er jaarlijks miljarden dollars zeevruchten binnengekomen via de 'grijze handel', voornamelijk via Vietnam, hoewel recenter de handel schijnbaar was gekrompen dankzij het harde optreden van de overheid.

In de maand september vorig jaar heeft Ecuador voor het eerst sinds 2011 geen garnalen meer naar Vietnam geëxporteerd. Eerder exporteerde het jaarlijks meer dan 200.000 ton garnalen naar China via Vietnam. China heeft de importtarieven voor consumptiegoederen verder verlaagd om de prikkels voor smokkelaars verder te verminderen. Een door het Chinese ministerie van Financiën eind december aangekondigde ronde van reducties had echter geen invloed op de tarieven voor zeevruchten, die ongewijzigd blijven.

(Suriname Mirror/Undercurrent News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten