donderdag 9 januari 2020

Jim Bousaid: 'Interventiekracht Centrale Bank erg zwak om invloed te hebben op de koers'

Bousaid voorspelt dat spanning op valutamarkt onhoudbaar zal worden

'We zitten wat de koers betreft in een gevaarlijke ontwikkeling, de klap zal komen na de verkiezingen'


Jim Bousaid, oud-bankier en ex-voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, vindt de interventiekracht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) 'erg zwak' om invloed te hebben op de koers en die omlaag te brengen. 

Bousaid was dinsdagavond gastspreker bij de maandelijkse discussieavond van de Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw. Hij blikte terug op 2019 en maakte een prognose voor dit jaar, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 januari 2020..

Fiscale en monetaire impulsen en de marktwerking tussen vraag en aanbod naar vreemde valuta zijn volgens hem niet in balans en bovendien worden overheidstekorten monetair gefinancierd. Financiering van het begrotingstekort zou zo'n 80 procent zijn. Bousaid voorspelt dat de spanning op de valutamarkt onhoudbaar zal worden. Hij denkt dat de CBvS tot aan de verkiezingen van 25 mei er alles aan zal doen om de koers 'rustig' te houden, maar daarna zal die flink stijgen.

'We zitten wat de koers betreft in een gevaarlijke ontwikkeling. De klap zal komen na de verkiezingen.' Volgens hem zullen zogenoemde interventies als met de veertig miljoen 'goedkope' Amerikaanse dollars bij cambio Chotelal niet helpen.

Ook ontkracht hij stellingen dat de vlucht van de koers de schuld van de cambio's is. 'Dat is nonsens. Er is gewoon een fundamentele disbalans in de economie.' Bousaid beweert dat hetzelfde gebeurde zes maanden vóór de verkiezingen van 2015. De monetaire reserve was toen afgenomen met driehonderd miljoen US dollar. 'Toen was er ruim vijftig miljoen Amerikaanse dollar nodig om de koers stabiel te houden, maar de onevenwichtigheden waren niet zo groot als nu. Denkt u echt dat die goedkope dollars iets zullen uithalen?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten