donderdag 9 januari 2020

Week na installatie nieuwe gemeentebesturen in Colombia al vier burgemeesters in de gevangenis wegens verkiezingsfraude...

(Bron foto: Colombia Reports)
Burgemeester ingehuldigd in gevangenis van waaruit hij het bestuur runt

Burgemeester van Bello, Antioquia, die een enkelband draagt, kon zonder probleem worden beëdigd


Een week nadat de gemeentehuizen in Colombia van bestuur veranderden, zitten al vier burgemeesters in de gevangenis wegens verkiezingsfraude, volgens de krant El Espectador

De situatie creëert een ongemakkelijke situatie in de noordelijke stad San Benito Abad, Sucre, waar de burgemeester werd ingehuldigd in de gevangenis van waaruit hij nu het openbaar bestuur runt.

De burgemeesters van Valle de San Juan in Tolima, El Rosario in Nariño en El Agrado in Huila konden de instructie van de Consejo Nacional Electoral (CNE) niet ontwijken om burgemeesters die in de gevangenis zitten niet in te zweren. De burgemeester van Bello, Antioquia, die een enkelband draagt, kon zonder probleem worden beëdigd, terwijl hij zich legaal in dezelfde situatie bevindt als de gevangengenomen burgemeesters.


Volgens Susana Buitrago, een voormalige magistraat van de Raad van State, zijn zowel de burgemeester van Bello als de burgemeester van San Benito Abad illegaal aangetreden. 'Burgemeester worden is niet voldoende om als zodanig te handelen', zei Buitrago tegen El Espectador.

Verschillende decreten hebben bevestigd dat 'het aantreden geen rechtsgevolg heeft als een burger tijdens zijn hechtenis aantreedt.' 'Gewoonlijk wordt de schorsing van de functie, overwogen in het vorige Wetboek van Strafvordering, gebruikt om de uitoefening van openbare functies te voorkomen', vertelde voormalige CNE-magistraat Joaquin Jose Vives aan El Espectador.

Een schorsing zou echter de tussenkomst van een rechter vereisen en de rechterlijke macht is met reces tot 12 januari. Deze maas in de wet stelt de burgemeesters blijkbaar in staat om de wet voorlopig te ontwijken met alle gevolgen van dien.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Espectador/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten