donderdag 9 januari 2020

Antwerpse douane onderschept voor 3 miljard euro aan cocaïne

Ruim 61 ton cocaïne in 2019 in beslag genomen in de Antwerpse haven

In de haven van Rotterdam was sprake van een historische piek: 38 ton cocaïne onderschept


Ruim 61 ton cocaïne, een verzesvoudiging in zes jaar tijd, is in 2019 in beslag genomen in de Antwerpse haven. Amper vijf dagen voor het einde van het jaar werd in een container met koeienvellen, afkomstig uit Ecuador, nog ruim 450 kilo cocaïne gevonden. Het was in plastic pakken van een kilo vakkundig verstopt tussen dikke dierenhuiden om de reukzin van de douanehonden te misleiden. Door die late inbeslagname kwam de totale cocaïnevangst voor het hele jaar op 61,8 ton te liggen, of een kwart meer dan vorig jaar. 

Nooit eerder onderschepte de douane zoveel cocaïne, aldus het Belgisch persbureau Belga vandaag, donderdag 9 januari 2020.

Een recordvangst van 61 ton komt dus overeen met een marktwaarde van 3,09 miljard euro. Al kan die in de praktijk veel hoger liggen.

De populairste smokkelwijzen zijn nog altijd rip-offzendingen, waarbij de drugs verstopt worden in een container tussen gewone goederen. Of de switch-methode waarbij handlangers de drugs razendsnel overladen naar containers die niet gescreend worden. Steeds meer cocaïne wordt ook verwerkt of gemengd met legale producten, om daarna weer met labotechnieken uit te zuiveren.

De recordvangst in de Antwerpse haven is geen alleenstaand geval. Ook in Rotterdam is sprake van een historische piek. Daar werd 38 ton cocaïne onderschept, of 50 procent meer dan een jaar eerder. Opmerkelijk is ook dat vorig jaar 40 procent meer cocaïne in beslag werd genomen in Zuid-Amerika met als bestemming Antwerpen. Het ging om ruim 70 ton. Toch kromp de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne in Antwerpen niet.

Belangrijke uitvoerlanden voor cocaïne naar de Antwerpse haven zijn Brazilië, Colombia, Ecuador, Suriname, Chili, Peru, Costa Rica en Panama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten