donderdag 9 januari 2020

Braziliaanse rechter: 'Film met homoseksuele Jezus moet weg van Netflix'

Film is eenmalige kerstspecial van Braziliaanse comedygroep Porta dos Fundos


Rechter: 'De eer van miljoenen katholieken is gekrenkt door de film'


Een Braziliaanse rechter heeft geoordeeld, dat een controversiële kerstspecial, waarin gesuggereerd wordt dat Jezus homoseksueel is, van Netflix gehaald moet worden.'The first temptation of Christ' is sinds begin december te zien op Netflix Brazilië en zet kwaad bloed. 

Bijna 4 miljoen Brazilianen hebben petities getekend om de film van Netflix te halen. Op kerstavond werden zelfs molotovcocktails gegooid naar het gebouw van de filmmakers.


Sinds 3 december kunnen Brazilianen op de streamingdienst Netflix kijken naar  'The first temptation of Christ', de eerste verleiding (of verzoeking, in Bijbelse termen) van Christus. Een titel die verwijst naar de 40 dagen die Jezus alleen in de woestijn doorbracht en waar hij de verleidingen van de Duivel moest weerstaan.

Het is geen klassiek-religieuze film, maar de eenmalige kerstspecial van de Braziliaanse comedygroep Porta dos Fundos. Jezus viert zijn 30e verjaardag met zijn familie en brengt een onverwachte gast mee naar het feest, Orlando ("ik heb hem leren kennen in de woestijn").


Er wordt gesuggereerd, dat Jezus homo is en het feest loopt lichtelijk uit de hand. De film schokt veel diepgelovige katholieke Brazilianen. Twee petities om de film van Netflix te halen hebben intussen al meer dan 3,8 miljoen handtekeningen verzameld.

Maar, het protest gaat nog verder dan dat. Op kerstavond zijn twee molotovcocktails gegooid naar het gebouw waar Porta dos Fundos zijn kantoor heeft, in het zuiden van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Niemand raakte gewond. De aanslag werd enkele dagen later opgeëist door een obscure extreemrechtse groepering. Een van de verdachten is gevlucht naar Rusland, er loopt een internationaal opsporingsbevel.


Ook de Braziliaanse religieuze organisatie Associação Centro Dom Bosco de Fe e Cultura wil dat Netflix de film weghaalt en schakelde daartoe juridische middelen in. Ze spande een rechtszaak aan tegen Porta dos Fundos, de makers van de film. In eerste instantie werd hun vraag verworpen, maar een rechter heeft nu wel bevolen dat Netflix tot nader order stopt met de film uit te zenden.


In zijn vonnis zei rechter Benedicto Abicair, dat het recht op vrije meningsuiting 'niet absoluut' is. Hij haalde aan dat 'de eer van miljoenen katholieken' gekrenkt is door de film.

Volgens de rechter is het terugtrekken van de film niet alleen goed voor de christelijke gemeenschap, maar voor de hele Braziliaanse samenleving. 'Ik begrijp dat er reflectie moet zijn, zodat er geen uitspattingen meer zullen gebeuren. Zo vermijden we schandelijke gevolgen voor velen, veroorzaakt door de dwaasheden van sommigen. Deze artistieke productie blijven vertonen kan ernstige en meer onherstelbare schade veroorzaken dan het stopzetten ervan.'


Netflix heeft aan het Amerikaanse persagentschap Associated Press laten weten dat het niet reageert op de beslissing van de rechtbank. Ook Porta dos Fundos geeft geen commentaar. De orde van Braziliaanse advocaten doet dat wel en spreekt van censuur. 'Eender welke vorm van censuur of een bedreiging voor een fel bevochten vrijheid is een achteruitgang en kan niet aanvaard worden door de maatschappij', luidt het.

De uitspraak van de rechter komt op een moment, dat enkele burger­rechtenbewegingen aanklagen, dat de rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro 'een culturele oorlog' voert. Hij schrapt middelen voor kunstprojecten die 'christelijke waarden' in vraag stellen en haalt fel uit naar de flamboyante carnavalsfeesten in Brazilië. Bolsonaro heeft zelf ook ooit een keer gezegd, dat hij liever een dode zoon dan een homoseksuele zoon zou hebben.

(Suriname Mirror/Noticias.r7/VRT/Revista Forum/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten