donderdag 9 januari 2020

Centrale Bank Curaçao: 'Inflatie op Curaçao zal dit jaar stijgen naar 4 procent'

Invoering algemene bestedingsbelasting volgens voorspelling grote boosdoener 


De inflatie op Curaçao zal dit jaar stijgen naar 4 procent, zo wordt voorspeld in de Vooruitzichten voor 2020 van de Centrale Bank CBCS. Reden van de toename: invoering van de abb (algemene bestedingsbelasting) van 15 procent in april aanstaande, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 9 januari 2020.

Curaçao kende altijd een relatief lage en beheersbare inflatie, vergelijkbaar en zeker niet veel meer of veel minder dan andere ontwikkelde en stabiele landen. Inflatie is een algehele stijging van het prijspeil.

Het gevolg van inflatie is, dat iemand voor hetzelfde geld minder kan kopen (‘geldontwaarding’); men spreekt dan van een daling van de koopkracht. Een inflatie van 4 procent is hoog in vergelijking met voorgaande jaren.

Het afgelopen jaar steeg de inflatie op Curaçao al van 2,6 procent in 2018 naar 2,8 procent. In 2017 bedroeg het inflatiepeil 1,6 procent. In de jaren daarvoor, 2016 en 2015, was de inflatie zelfs nihil. In dat opzicht is een inflatiecijfer van 4 procent dus relatief hoog te noemen. En ter vergelijking: voor Sint Maarten wordt dit jaar gerekend met een inflatie van 1,8 procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten