vrijdag 12 juni 2020

'Hoge prijzen nièt te wijten aan handelen importeurs en leveranciers van goederen'

Zwarte Pieten tussen winkeliers en importeurs over oorzaak hoge prijzen producten gaat door


Alleen door een evenwichtige koers, voldoende beschikbaarheid van Amerikaanse dollars bij banken en cambio’s en een gezonde concurrentie tussen importeurs en leveranciers zullen prijzen kunnen stabiliseren. 

Woordvoerder Arun Hindori van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname (PLIS) spreekt donderdagmiddag 11 juni 2020 in de Ware Tijd beweringen tegen, dat de hoge prijzen te wijten zijn aan het handelen van importeurs en leveranciers van goederen. Hij vindt het belangrijk, dat de consument goed op de hoogte is van de economische werking die ervoor zorgt dat prijzen omhoog schieten en dat de importeur daar machteloos tegenover staat.

'Nadat de Valutawet was afgekondigd tegen eind maart hebben wij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme laten weten, dat de importeurs zullen stoppen met het importeren van goederen. Aanleiding was, dat wij voor het kopen van de dollars niet meer bij de cambio's, waar wij eerst een redelijke prijs kregen, terecht konden. Bij de banken kon dat niet, omdat die onvoldoende valuta hebben. Wij waren dus niet in staat om onze orders in het buitenland te betalen. Goederen importeren werd dus haast onmogelijk', aldus Hindori.

Hij voegt eraan toe, dat in die periode ook niet alle producenten en bedrijven in aanmerking kwamen om tegen de bankkoers valuta te kopen. Hierdoor is er een schaarste ontstaan aan sommige producten. Elke schaarste betekent dat de vraag toeneemt en het product duurder wordt.

Hindori zegt, dat nu de importeurs zelf het hoofd boven water moeten proberen te houden en zien te overleven, omdat niet voldoende is geïmporteerd. De Covid-19-situatie heeft een enorme wissel getrokken op de bedrijfsvoering en bedrijven moeten noodgedwongen veel aanpassingen doen om te blijven bestaan. Nu de werking van de Valutawet door een rechterlijk vonnis is geschorst, kunnen de importeurs weer valuta kopen bij de cambio's en zijn ze in staat aan hun buitenlandse verplichtingen te voldoen.

Wel is er nog een schaarste aan de Amerikaanse dollar. Als die te krijgen is, is dat tegen een koers die schommelt rond de Srd 15. Goederen importeren tegen zo'n koers betekent dat de prijs stijgt. De oplossing is te zorgen voor een stabiele wisselkoers, voldoende valutabeschikbaarheid bij de banken en cambio's en een redelijke koers bij het wisselen van eigen Amerikaanse dollars. 'Dit is hoe het economisch zou moeten werken', zegt Hindori.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten